Senátoři napadnou zákaz zpěvu a počet věřících při mších u Ústavního soudu

07.10.2020 10:40

Senátoři v čele se slováckým senátorem Ivo Valentou se rozhodli obrátit na Ústavní soud. Vládou vyhlášený zákaz zpěvu, především pak v kostelech během bohoslužeb, je podle nich protiústavní.

Senátoři napadnou zákaz zpěvu a počet věřících při mších u Ústavního soudu
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Podání stížnosti považují především za legislativně preventivní krok k tomu, aby vládu příště nenapadlo přijímat podobná regulatorní opatření, jež by byla v rozporu s ústavními principy.

„Všichni chápeme, že je třeba ochránit rizikové skupiny obyvatel před COVID-19 a přijímat některá omezení, která pomohou udržet šíření nákazy pod kontrolou tak, aby nezkolaboval náš nemocniční systém. Současně ale není možné tolerovat narušení ústavních principů a omezovat svobodu náboženského vyznání. Zakázat zpívat v kostele, stejně jako omezit počet osob během bohoslužeb na pětkrát menší počet, než je tomu třeba v divadle, nebo podmínit průběh celé bohoslužby povinným sezením, to je jasným zásahem do ústavních práv. Požádáme tedy Ústavní soud o to, aby takové nařízení zrušil. Již jsme dosáhli stanoveného počtu senátorů, kteří se ke stížnosti připojili,“ uvedl slovácký senátor Ivo Valenta.

Podle senátora Valenty je nesmyslný i samotný zákaz zpěvu. „Zákaz zpěvu považuji za lidsky absurdní a vědecky nepodložený. Křičet se smí, ale zpívat už ne? Prosazujeme nošení roušek, ale zpívat v nich lidem během bohoslužeb zakážeme? Vždyť vláda tímto zákazem nejen deformovala církevní obřady, ale také paralyzovala folklorní aktivity u nás na Slovácku. Ať už folklorní soubory, tak cimbálové muziky nebo pěvecké sbory teď legálně nemohou minimálně dva týdny zpívat. A to považuji za nepřijatelný zásah do našich kulturních tradic. Budu-li mít tu možnost, budu jako senátor proti nim i touto ústavní cestou tvrdě bojovat,“ jasně se postavil za svůj region senátor Valenta.

Skupinu senátorů bude zastupovat renomovaný ústavní právník a europoslanec JUDr. Stanislav Polčák. „Považuji tyto vládní restrikce za nepřiměřené a protiústavní, neboť Listina základních práv a svobod jasně zaručuje každému výkon náboženské svobody. Je nepochybně žádoucí chovat se maximálně zodpovědně. Vláda ovšem ani neuvádí, že by u nás docházelo k významnému šíření viru v rámci bohoslužeb. Pokud věřící budou dodržovat rozestupy a používat roušky, není důvod jim zakazovat zpět ani účast. Vždyť je zjevně absurdní, aby například do kina mohlo přijít 500 osob, ale na mši už ne,“ uvádí poslanec Polčák s tím, že stížnost k Ústavnímu soudu bude odeslána ještě tento týden.  

„Senát tak jasně potvrzuje, že má svůj význam a může být silnou protiváhou vládním nařízením i v této náročné době, kdy čelíme různorodým nápadům, jak bojovat s pandemií. A právě proto je důležité, aby byli v Senátu aktivní senátoři, kteří budou mít odvahu a sílu postavit se těm opatřením, při kterých vláda zajde za hranu ústavou garantových práv a svobod,“ dodal slovácký senátor Ivo Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…