Setkání s 10 000. účastníkem exkurzí v prezidentské kanceláři

23.01.2018 16:51

V úterý dne 23. ledna 2018 Pražský hrad přivítal skupinu s 10 000. účastníkem exkurzí v Kanceláři prezidenta republiky.

Setkání s 10 000. účastníkem exkurzí v prezidentské kanceláři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Účastníci pravidelných exkurzí pro veřejnost mají možnost navštívit prostory bývalého bytu T. G. Masaryka, v nichž dnes prezident republiky pracuje a vykonává své ústavní a protokolární povinnosti.

Tyto prostory nebyly v historii nikdy přístupné a prezident republiky Miloš Zeman rozhodl o jejich otevření občanům v prosinci 2015.

V průběhu hodinové exkurze mají návštěvníci možnost seznámit se s historií, kompetencemi i aktuální činností prezidenta republiky a jeho úřadu. Exkurzí, jež jsou zdarma, se účastní všechny věkové kategorie, jednotlivci i celé školní třídy.

Více praktických informací lze nalézt na webových stránkách.

V chodbě spojující Střední trakt Nového paláce a Impluvium mají návštěvníci možnost vidět unikátní historické fotografie TGM, Edvarda Beneše a Masarykova bytu po dokončení ze sbírek Archivu Pražského hradu a Archivu KPR, dále prezidentský porcelán z I. republiky, prezidentskou standartu TGM a nábytek J. Plečnika. Jsou zde i fotografie všech prezidentských párů po roce 1989.

Kromě Impluvia je zpřístupněn i kinosál, dále Erbovní sál se stolem TGM, kde je do mramoru vyryto motto „Obci starosti své osobní podrob“, a Kulatá jídelna, kam prezident republiky zve své hosty, a ve které pořádá nejdůležitější porady.

Výklad je zakončen v Masarykově knihovně, kde byla v roce 2017 z iniciativy prezidenta Miloše Zemana dokončena rekonstrukce do původní podoby, kterou započal prezident Václav Havel. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…