Školství je v Pardubickém kraji naštěstí zajištěné

18.10.2017 13:20

Na pravidelné poradě ředitelů středních škol, konzervatoře, základních škol speciálních a dalších školských zařízení Pardubického kraje v kongresovém centru Jezerka na Seči se tento týden hovořilo především o plánované reformě financování regionálního školství. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický pak seznámil přítomné ředitele s přípravou rozpočtu Pardubického kraje a s možnostmi investic do školských zařízení.

Školství je v Pardubickém kraji naštěstí zajištěné
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Školství v kraji má v rozpočtu zajištěné prostředky na příští rok. Nedochází k žádným restrikcím, naopak, snažíme se co nejvíce investovat s maximálním využitím evropských fondů,“ uvedl Martin Netolický a pokračoval: „Investiční činnost provádíme i z vlastních zdrojů. Část bude v příštím roce dokončena a předpokládáme, že v první polovině příštího roku bychom finance pro školy ještě navýšili z přebytku daní. Existuje totiž celá řada investic, které nemohou být spolufinancovány z evropských fondů. Samospráva kraje bude rozpočet schvalovat 6. listopadu v radě a potom na prosincovém zasedání zastupitelstva. Neočekáváme žádné dramatické změny, protože při předběžném projednávání návrhu rozpočtu byli přítomni i zástupci opozičních stran. Myslím, že situace ve školství je v současné době poměrně klidná a je to vidět i na celkové atmosféře na poradě škol.“

Hejtman zároveň potvrdil, že kraj bude pokračovat ve stipendijních programech u podporovaných oborů. „Zájem o zdravotnické školy by mohly probudit takzvané ZDRAVOhrátky, pro zemědělské školy jsou v rozpočtu vyčleněny prostředky pro nákup vozidel na přepravu žáků do spolupracujících firem a bude pokračovat podpora technických oborů. Další školy, a to zejména historické budovy gymnázií v kraji, čekají výměny oken a zateplení střech. Vzhledem k tomu, že se procento příspěvku z evropských fondů na zateplení stále snižuje, bude v některých případech jednodušší udělat úpravy z vlastních zdrojů a bez vedlejších nákladů, pokud se nezmění podmínky Operačního programu Životní prostředí,“ řekl hejtman.

„Těší mě, že v rámci předvolebních průzkumů hodnotí lidé úroveň a dostupnost školství v Pardubickém kraji velmi pozitivně, za to patří dík i vám a vašim školským zařízením. Jsem přesvědčený, že Pardubický kraj zajišťuje dostatek finančních prostředků na provoz a rozvoj středních škol a doufám, že budeme mít nadále prostor a klid k naší společné práci,“ řekl přítomným radní Pardubického kraje pro školství Bohumil Bernášek.

Reformu financování regionálního školství plánuje Ministerstvo školství a mládeže od ledna 2019. Finance pro jednotlivé školy už nebudou závislé jen na počtu žáků, měla by se snížit administrativní náročnost a ředitelé škol by měli dostat větší volnost v rámci daných limitů organizovat výuku a odměňování učitelů.

Kromě ekonomických a statistických témat se účastníci věnovali také informatice nebo zkušenostem s jednotnými přijímacími zkouškami a maturitami. Seznámili se i s výsledky sociologického průzkumu generace What, která do dospělého světa vstoupí v období nových sociálních, technologických i klimatických změn a bude se tomu muset umět přizpůsobit. I na to by ji škola měla připravit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…