Skoro milionu Kazachstánců pomohou evropské granty posuzované i českými odborníky

12.02.2014 14:15

Prach z hlušiny opuštěných uranových dolů, nelegální skládky odpadu, otrava řeky Irtyš těžkými kovy, znečištění jezera Balchaš a těžká znečištění ovzduší. To jsou témata pěti projektů (1), které pro finanční podporu vybrali zástupci Arniky a její zahraniční partneři - EkoMuzeum a Centra pro zavádění nových ekologicky bezpečných technologií ( CINEST ) z Kazachstánu.

Skoro milionu Kazachstánců pomohou evropské granty  posuzované i českými odborníky
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Vybrané projekty budou pomáhat asi osmi stům tisícům lidí, kteří jsou ohroženi znečištěným prostředím. Celkový rozpočet na takzvané malé granty ve výši 12 000 EUR (asi 325 tisíc korun) poskytla Evropská unie.

„Místní lidé vždy znají místní problémy nejlépe. Věříme ve schopnosti a tvořivost aktivních občanů v Kazachstánu, kteří chtějí chránit životní prostředí, ve kterém žijí a žít budou i jejich děti. Náš program malých grantů poskytuje aktivním občanům poslední věc, kterou potřebují, tedy peníze, aby mohli zaplatit odborníky, chemické analýzy a informační materiály. Poslouží i k tomu, aby zapojili do rozhodování o svém okolí i své sousedy a přitáhli pozornost odpovědných státních orgánů,“ říká koordinátor projektu za českou nevládní organizaci Arnika Martin Skalský.

„Výběr projektů pro finanční podporu byl dost náročný, protože rozpočet je omezený a každý tým si vybral problém, který si zaslouží podporu. Jsme rádi, že se našlo tolik aktivní lidí, kteří dokázali připravit velmi kvalitní projekty. Naši odborníci jsou samozřejmě připraveni poskytnout místním lidem pomoc při naplňování cílů projektů, s plánováním, propagací a hledáním způsobů, jak řešit závažné znečištění životního prostředí,“ uvedla manažerka malých grantů Julia Kalmykova u kazachstánského EkoMuzea.

Celkem zájemci předložili jedenáct žádostí o podporu z programu Malých grantů – týkaly se z Karagandy, Akmoly a oblasti východního Kazachstánu. Celková požadovaná finanční částka přesáhla 30 tisíc EUR (asi 810 tisíc korun). Projekty hodnotila skupina odborníků z České republiky, Kazachstánu a Ruské federace.

Program Malých grantů je součástí širšího projektu "Posilování postavení občanské společnosti v Kazachstánu k dosažení větší chemické bezpečnosti".

Poznámky:

(1) Projekty vybrané na podporu v rámci malých grantů programu:

 

Veřejné sledování znečištění ovzduší v Temirtau

Otrazheniye (Reflection)/Temirtau, Karagandy Oblast

Odhadovaný počet obětí znečištění 170 000

V Kazachstánu je každý rok do ovzduší vypouštěno 200 kg chemických látek na jednoho obyvatele. Hlavními důvody závažného znečištění ovzduší jsou zastaralé technologie a nízká účinnost čistících zařízení, porušování technologických postupů a nedostatku investic do ochrany životního prostředí. Jednou z nejvíce znečištěných oblastí je město Temirtau a jeho okolí. Již po mnoho desetiletí je právě sem soustředěn těžký průmysl, výroba energie a další zdroje. Je zde také jedna z největších oceláren na území bývalého Sovětského svazu – nyní ve vlastnictví nadnárodní společnosti Arcelor Mittal. Informační kampaň bude zaměřena na občany města. Občané budou fungovat jako nezávislá veřejná kontrola. Sdružení Otrazheniye přinese zkušenosti z jiných zemí a povede kampaň za snížení znečištění z průmyslových zdrojů.

 

Nelegální skládky a jejich dopad na životní prostředí, Karaganda

EkoObraz / Karaganda , Karagandy Oblast

Odhadovaný počet obětí znečištění : 500 000

Nelegální skládky jsou jedním z hlavních problémů životního prostředí ve městech a předměstích Karagandské oblasti. Na černých skládkách je často domácí odpad smíchán s nebezpečnými materiály, jako jsou žárovky, teploměry nebo baterie obsahující těžké kovy, které mohou znečistit půdu a vodní zdroje. To vše představuje hrozbu pro lidské zdraví. Někdy se na takovém znečištění podílejí i soukromé společnosti, jež v blízkosti měst nelegálně ukládají průmyslový odpad v honbě za snižováním vlastních nákladů. V průběhu projektu budou aktivní občané a dobrovolníci mapovat nelegální skládky v Karagandě a jejím okolí. Vznikne i on-line interaktivní mapa s popisem konkrétních skládek. Na vybraných lokalitách (takzvaných hot-spotech či horkých místech) odeberou odborníci vzorky půdy nebo vody k analýzám , což by mělo pomoci identifikovat zdroj odpadu a odhadnout nebezpečí pro životní prostředí. Kampaň zaměřená na veřejnost by měla občany informovat o všech rizicích a prevenci vzniku nových nelegálních skládek.

Projekt počítá se zapojením veřejnosti do řešení sanace uranových odkališť v Stepnogorsku.

 

Ústav ochrany lidského zdraví / Stepnogorsk, Akmolinsk Oblast

Odhadovaný počet obětí znečištění: 70 000

Plocha o rozloze 500 hektarů prašných radioaktivních pláží - takových je stav kalové nádrže někdejší společnosti Virgin Soil Mining and Chemical Corporation. Jde o největší podobné odkaliště v Kazachstánu a jedno z největších na světě. Nachází se jen 160 km od hlavního města Kazachstánu Astana. Odkaliště obsahující 45 milionů tun jemného radioaktivního prachu může být „bezpečné“ pouze v případě, že je neustále zavlažováno. V roce 1996 se zpracování uranové rudy snížilo a zavlažování začalo být nedostatečné. Jemný radioaktivní prach ohrožuje obyvatele okolních měst a znečišťuje i zemědělskou produkci, která je určena k exportu v širším regionu. Cílem projektu je analyzovat současnou situaci a posoudit riziko pro životní prostředí. Veřejná kampaň bude nejen informovat o nebezpečí, ale i vzdělávat, konkrétně v oblasti veterinárních, ochranných a preventivních opatření. Společně s odborníky a státními orgány bude navržen bezpečný a proveditelný proces sanace uranové hlušiny, který zároveň bude projednáván s veřejností.

 

Řeka Irtyš - kontaminace těžkými kovy z hutního odpadu

Eco–Accord / Glubokoye, East Kazakhstan

Odhadovaný počet obětí znečištění: 9 000

V okolí města Glubokoye jsou umístěny odpady po hutní výrobě společnosti Irtysh. Největší nebezpečí pro životní prostředí představují tři haldy vzdálené pouhých deset metrů od řeky Irtyš. Jemný prach z hutní výroby s obsahem toxických těžkých kovů ohrožuje zdraví lidí z okolních oblastí. Předchozí výzkumy prokázaly, že obsah těžkých kovů v tomto prachu výrazně překračuje limity - například 25 krát v případě arsenu nebo 16 krát v případě mědi. Území, kde se se struskou dříve manipulovalo, není na některých místech oploceno. V roce 2010 tady bylo provedeno monitorování znečištění a 500 místních občanů podepsalo petici požadující urychlenou nápravu problému. To se dodnes nestalo. Projekt se skládá z informační kampaně zaměřené na obyvatele postižené oblasti. Série veřejných debat se bude konat za účasti občanů, odborníků, médií a státních orgánů. Kampaň bude prosazovat, aby se dospělo ke skutečnému řešení.

 

Toxické znečištění Severního Balchaše

Ekologické centrum Balchaš / Balchaš, Karagandy Oblast

Odhadovaný počet obětí znečištění: 30 000 lidí

Balchaš je jedno z největších jezer v Asii. V jeho okolí ale dochází k velkému střetu zájmů, kdy jsou na jedné straně místní lidé závislí na rybolovu a na druhé těžký průmysl, jehož provoz jezero ohrožuje. Navíc přírodní zdroje významně přispívají k rozvoji ekonomiky v regionu. Už od roku 1930 v blízkosti jezera probíhá těžba mědi a hutní průmysl se významně podílí na jeho znečištění. V době studené války zde bylo postaveno několik vojenských zařízení (např. Daryal – radar včasného varování), v nichž najdeme širokou škálu nebezpečných materiálů. Někteří místní lidé si neuvědomují nebezpečí kontaminace a hledají zde drahé kovy a stavební materiály. V rámci projektu budou občané prostřednictvím informačních materiálů a seminářů informováni o zdravotních rizicích. Zdroje znečištění budou zmapovány a možnosti sanace pak budou diskutovány s místními občany, odborníky a orgány státní správy. Ekologické centrum Balchaš zahájí přípravu strategického plánu pro severní Balchaš a prosazovat progresivní řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…