Skupina ČEZ testuje v laboratoři nové komunikační technologie

02.09.2012 21:23

Společnost ČEZ spustila laboratorní testování komunikačních technologií, které následně použije pro demonstrační aktivity v pilotním projektu Smart Region ve Vrchlabí.

Skupina ČEZ testuje v laboratoři nové komunikační technologie
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Cílem laboratoře komunikačních technologií, umístěné v areálu TTC TECHKOM CENTRA v Praze, je prověřit koncepty i samotné nové technologie a prvky, které budou následně nasazeny v reálném prostředí distribuční sítě pilotního projektu Smart Region ve Vrchlabí. Pracovníci laboratoře se zaměří na simulaci různých typů komunikačních kanálů a protokolů, které se využívaní v souvislosti s „chytrými sítěmi“ (Smart Grids).

„Smyslem je zajistit vzájemnou slučitelnost použitých technologií a prvků a odstranit případná slabá místa před jejich instalací v reálném prostředí. To výrazně přispěje k jejich hladkému nasazení a uvedení do provozu v distribuční síti ve Vrchlabí,“ vysvětluje Martin Machek, manažer projektu Smart Region.

V laboratoři se budou testovat také produkty, které se dosud v distribučních sítích v České republice nepoužívaly. Jedná se například o automatiku ostrovního provozu nebo nové telekomunikační technologie např. WiMAX. Laboratoř ověří i nejrůznější komunikační prvky. Důležité bude sledovat například komunikaci ochran s nadřazeným lokálním řídicím systémem, řídicího systému s automatikou ostrovního provozu a řídicího systému s dobíjecí stanicí elektromobilů.

Skupina ČEZ bude v podmínkách laboratoře testovat také prvky plné automatizace sítě nízkého napětí, stejně jako různé typy telekomunikačních technologií, které budou nově použity ve Smart Regionu.

Na laboratorním testování se významnou měrou podílejí také průmysloví partneři z konsorcia projektu Grid4EU, jehož je pilotní projekt Smart Region součástí. Grid4EU je nejvýznamnější evropský demonstrační projekt zabývající se použitím nových technologií v distribuční soustavě.

Provoz laboratoře je naplánován do poloviny roku 2013. Do té doby očekává Skupina ČEZ odladění všech klíčových komponent a následné nasazení do distribuční sítě ve Smart Regionu Vrchlabí.

Projekt Smart Region

Pilotní projekt Smart Region, realizovaný Skupinou ČEZ ve Vrchlabí v rámci koncepce FUTUR/E/MOTION, se zaměřuje na použití inovativních technologií a prvků v distribuční síti. Vizí konceptu inteligentních distribučních sítí (Smart Grids) jsou spolehlivé, automatizované a efektivně řízené distribuční sítě. Principem je interaktivní komunikace mezi výrobními zdroji, distribuční sítí a zákazníky o aktuálních možnostech výroby a spotřeby energie. Ve Vrchlabí Skupina ČEZ nasazuje do distribuční sítě nejmodernější technologie, využívá IT technologie, zapojuje lokální výrobní zdroje a testuje elektromobilitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…