Skupina ČEZ vydělala v roce 2020 kvůli jednorázovým vlivům o devět miliard méně než v roce 2019

16.03.2021 10:06

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) Skupiny ČEZ za rok 2020 dosáhl 64,8 mld. Kč a meziročně vzrostl o 8 %. Zvýšení je způsobeno zejména růstem realizačních cen vyrobené elektřiny díky víceletému předprodeji na velkoobchodním trhu a díky stabilnímu bezpečnému provozu jaderných zdrojů.

Skupina ČEZ vydělala v roce 2020 kvůli jednorázovým vlivům o devět miliard méně než v roce 2019
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Negativní dopad covidu-19 ve výši 3 mld. Kč se podařilo plně vykompenzovat zejména vyššími zisky z obchodování s komoditami a nižšími náklady oproti výchozímu očekávání. Čistý zisk očištěný o mimořádné nepeněžní vlivy meziročně vzrostl o 21 % a dosáhl úrovně 22,8 mld. Kč. Čistý zisk meziročně poklesl na 5,5 mld. Kč v důsledku vyšší tvorby opravných položek v souvislosti s prodejem rumunských aktiv a vlivem zhoršení podmínek pro uhelnou energetiku a rekordního růstu cen emisních povolenek.

„Skupina ČEZ prokázala i v období, kdy je většina sektorů hospodářství těžce zasažena důsledky pandemie covid-19, že je stabilní firmou, která dává jistotu svým akcionářům, dodavatelům a zaměstnancům. Navzdory negativním dopadům všech opatření proti covidu-19 vygenerovala Skupina ČEZ provozní zisk před odpisy, úroky a zdaněním téměř 65 mld. Kč, a tudíž naplnila roční ambici vyhlášenou před rozšířením pandemie covidu-19. Vyplatili jsme dividendy 18 mld. Kč, což akcionářům ČEZ zajistilo nejvyšší dividendový výnos za rok 2020 ze všech největších evropských energetických společností. Pomáhali jsme zmírnit negativní dopady covidu-19 na naše zákazníky, zaměstnance a na celou Českou republiku. Našim zákazníkům, například v podobě odkladů plateb, hygienickým stanicím s trasováním nakažených, dětem se vzděláváním z domova a také přímou finanční pomocí prostřednictvím Nadace ČEZ.“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš a pokračoval: „Evropa stále rychleji směřuje k bezemisní energetice. Skupina ČEZ udělala v tomto další významný krok a snížila emisní intenzitu o 10 procent a v roce 2021 očekáváme další pokles o více než 12 procent.“

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

Provozní výnosy dosáhly 213,7 mld. Kč a meziročně vzrostly o 7,5 mld. Kč, tj. o 4 %. Výroba elektřiny z tradičních zdrojů meziročně klesla celkem o 6 %. Výroba z uhlí v ČR klesla o 16 %, zejména v důsledku růstu cen emisních povolenek postupného útlumu dosluhujících uhelných elektráren, zejména uzavření elektrárny Prunéřov I. Výroba elektřiny ve zdrojích z oblasti nové energetiky vzrostla o 4 %, zejména díky lepším povětrnostním podmínkám v zahraničí. Investice do pořízení dlouhodobého majetku dosáhly 31,2 mld. Kč, meziročně o 1,4 mld. Kč více. Nejvíce investic směřovalo do distribuční sítě v České republice. I v době propadu české ekonomiky v důsledku covidu-19 zůstala Skupina ČEZ pro dodavatele jedním z mála stabilních a spolehlivých odběratelů.

„Výsledný zisk roku 2021 bude ovlivněn termíny vypořádání prodejů aktiv v Rumunsku, v Bulharsku a v Polsku. Celoroční provozní zisk před odpisy EBITDA z těchto aktiv se předpokládá na úrovni 6 mld. Kč, dopad do výsledků Skupiny ČEZ bude dán datem prodeje. EBITDA ze strategických aktiv očekáváme na úrovni 54 - 57 mld. Kč. Čistý zisk Skupiny ČEZ očekáváme na úrovni 17 – 20 mld. Kč. Meziročně dojde jednak nárůstu realizačních cen vyrobené elektřiny díky růstu cen na velkoobchodním trhu, dále předpokládáme vyšší výrobu v jaderných elektrárnách a věříme ve stabilizaci segmentu Prodej po negativních dopadech covidu-19 na firemní zákazníky. Negativně však bude působit zejména sílící tlak na uhelné elektrárny a růst nákladů na emisní povolenky,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák. Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce meziročně poklesla o 3,3 %, především vlivem covidu-19.

Spotřeba u velkých podniků klesla o 7,5 %, spotřeba domácností naopak vzrostla o 5,4 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…