Skupina států proti korupci Rady Evropy (GRECO) přijala Třetí průběžnou zprávu o plnění doporučení

12.02.2016 20:06

Plénum Skupiny států proti korupci Rady Evropy (GRECO) přijalo dne 4. prosince 2015 na svém 70. zasedání Třetí průběžnou zprávu o plnění doporučení, která byla České republice uložena v dubnu 2011 v rámci třetího kola hodnocení protikorupčních opatření v oblasti stíhání korupce a financování politických stran.

Skupina států proti korupci Rady Evropy (GRECO) přijala Třetí průběžnou zprávu o plnění doporučení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Skupina GRECO ve své Třetí průběžné zprávě na základě poskytnutých informací konstatuje, že Česká republika sice dosáhla při plnění doporučení Hodnotící zprávy určitého pokroku, nicméně, celkové posouzení plnění doporučení zůstává na úrovni „globálně neuspokojivé“ v souladu s pravidlem 31 Jednacího řádu GRECO.

Skupina GRECO přivítala úpravu § 333 trestního zákoníku, kterým došlo k zajištění souladu českého trestního práva s požadavky čl. 12 Trestněprávní úmluvy o korupci. Zároveň je Skupina velmi potěšena zahájením projednávání balíčku novel upravujících financování politických stran, velmi pozitivně je hodnocen návrh nezávislého monitorovacího mechanismu, a to Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stra a politických hnutí. Nicméně, některé připravované změny stále nedosahují splnění požadavků doporučení Skupiny GRECO. Například nebylo navrženo žádné ustanovení, které by vztáhlo stávající standardy transparentnosti a monitoringu na individuální kandidáty ve volbách do zastupitelstev větších obcí. Také některé sankce za porušení pravidel transparentnosti financování politických stran nejsou dle názoru Skupiny dostatečně odrazující.

S ohledem na skutečnost, že všechny navrhované legislativní změny, musí být ještě schváleny Parlamentem, zůstává úroveň plnění doporučení „globálně neuspokojivá“ ve smyslu pravidla č. 31, odst. 3.1 Jednacího řádu Skupiny GRECO. Na tuto skutečnost také upozornil dopis generálního tajemníka Rady Evropy adresovaný ministru zahraničních věcí České republiky.

Ministerstvo spravedlnosti ČR bude při plnění doporučení i nadále spolupracovat s Ministerstvem vnitra ČR, do jehož působnosti spadá problematika financování politických stran.

Všechny hodnotící zprávy České republiky i ostatních členských států GRECO jsou dostupné na www.coe.int/greco.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…