Slavný Rozhlasový big band Gustava Broma zahraje v Táboře

23.09.2017 13:48

Velkou událostí pro všechny příznivce swingu a jazzu z Tábora i okolí bude nepochybně vystoupení Rozhlasového big bandu Gustava Broma. Zahraje v úterý 26. září v Divadle Oskara Nedbala. Záznam koncertu uslyšíte na jihočeské frekvenci 106,4 FM.

Slavný Rozhlasový big band Gustava Broma zahraje v Táboře
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Orchestr vystupující pod křídly Českého rozhlasu má za sebou slavnou minulost, ale zdobí jej i pozoruhodná současnost. Každý jeho koncert je oslavou velkokapelového swingu a jazzu.

Big band Gustava Broma zahraje v Táboře to nejlepší ze svého repertoáru. Zazní například swingové standardy od známých autorů Glenna Millera nebo Duke Ellingtona a také skladby z posledního CD orchestru vydaného v letošním roce v Radioservisu.

Začátky tohoto špičkového uskupení sahají do června roku 1940, kdy jeho členové poprvé veřejně vystupovali v hotelu Radhošť v Rožnově pod Radhoštěm. Od této doby vedl Gustav Brom kapelu nepřetržitě až do své smrti dne 25. září 1995.

V současnosti řídí chod orchestru Vladimír Valovič, vynikající slovenský jazzový trumpetista, které ho uvedl do této funkce ještě Gustav Brom.

Historie a plejáda úspěchů a ocenění tohoto orchestru je velmi bohatá. Vždyť doprovázel takové superhvězdy, jako jsou či byli Maynard Ferguson, Ray Charles, Dizzy Gillespie, Ray Conniff, Diana Ross, James Morrison a řadu dalších!

O světovosti tohoto orchestru také leccos vypovídá to, že jej renomovaný americký jazzový časopis Down Beat zařadil mezi desítku nejlepších ansámblů svého žánru na světě.

Standardní obsazení Rozhlasového big bandu Gustava Broma zahrnuje osmnáct hudebníků - sólový klavír, kytaru, kontrabas a bicí a zbývající instrumentalisty v sekci trombónů, trubek a saxofonů.

Nahrávky Bromovců lze najít na šesti stovkách hudebních nosičů. To poslední, ryze autorské, natočil tento úctyhodný big band vloni pod názvem Correspondance.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…