Slezské zemské muzeum: Sté výročí vzniku Československa ve světle meziválečného období a módních trendů

09.03.2018 16:34

Jak se žilo lidem ve Slezsku a na Ostravsku mezi dvěma světovými válkami? Jak prožívali období hospodářské krize a destrukci první republiky v závěru 30. let 20. století? Koho řadíme mezi přední osobnosti tehdejší doby v našem regionu? A jakým směrem se ubíraly módní trendy v Československu?

Slezské zemské muzeum: Sté výročí vzniku Československa ve světle meziválečného období a módních trendů
Foto: nm.cz
Popisek: Slezské zemské muzeum v Opavě

Nejen na tyto otázky dostanete odpověď na dvou nových výstavách ve Slezském zemském muzeu, které jsme připravili v rámci letošních oslav stého výročí vzniku Československé republiky. Už za několik málo dní budou k vidění v Historické výstavní budově. „Jejich prostřednictvím bychom návštěvníkům rádi přiblížili nejen složitou národnostní a sociální problematiku Slezska a Ostravska, ale také průřez módními trendy tehdejšího Československa. Ačkoli tato dvě témata spolu na první pohled nemusejí souviset, autorům se podařilo je skvěle propojit a vytvořit zajímavé a návštěvnicky atraktivní výstavy,“ říká Jana Horáková, ředitelka Slezského zemského muzea.

První výstava nese název Slezsko a Ostravsko 1918–1938 a zájemci se na ní seznámí se specifickými poměry v jednotlivých částech českého Slezska a Ostravska. Představí rovněž nelehký zápas o podobu státních hranic po rozpadu rakousko-uherské monarchie, stejně jako rozvoj kultury a volnočasových aktivit. „Éra první Československé republiky představuje dobu naplnění státoprávních a národně emancipačních snah českého národa. V žádném případě však nešlo o dobu ideální. Názorně nás o tom poučují dějiny československého Slezska a přilehlého průmyslového Ostravska, které díky specifické národnostní a sociální situaci umožňují jedinečný vhled do mnohovrstevnaté meziválečné reality,“ vysvětluje Ondřej Kolář, autor výstavy. Pozornost bude kromě jiného věnována také předním postavám politického a kulturního života tohoto regionu.

Dvacáté století je plné rychle po sobě jdoucích událostí, které se bezpodmínečně odrážely v každodenním životě jedince. A protože jedním ze spolehlivých ukazatelů společenského dění je i způsob odívání, výstava s názvem Móda osmiček: Trendy let 1918–1988 vám přiblíží souvislosti mezi politickou atmosférou, hospodářskými poměry, kulturně-společenských děním a vývojem módy. Představí také proměnlivost módních stylů v období trvání Československa, respektive v období let 1918–1988. „Součástí výstavy bude i ukázka módních oděvů a doplňků, které byly Slezskému zemskému muzeu věnovány či zapůjčeny během sběrných dnů konaných v loňském roce,“ upřesňuje Martina Polomíková, autorka výstavy.

Vernisáž obou výstav, které vznikly za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, se uskuteční v úterý 20. března 2018 v 17 hodin v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea, Komenského 10, Opava. K vidění budou do 4. listopadu 2018. Další zajímavosti včetně informací o připravovaných doprovodných kulturních a vzdělávacích programech najdete na www.szm.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…