Šmarda (ČSSD): Sociální demokracie vyzývá k dobrovolnému zastropování cen základních potravin

21.03.2023 13:41

Ceny potravin prudce rostou a vládní recepty naprosto selhávají. Sociální demokracie proto vyzývá obchodní řetězce a další partnery, aby přistoupili na dobrovolné zastropování cen základních potravin tak, jak se to osvědčilo například na Slovensku nebo ve Francii.

Šmarda (ČSSD): Sociální demokracie vyzývá k dobrovolnému zastropování cen základních potravin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Michal Šmarda

„Vláda i řetězce veškeré snahy o zmírnění dopadu zvyšování cen, zejména u potravin, odmítaly. Jsme svědky přestřelky mezi svazem obchodu a ministerstvem zemědělství, která nikam nevede,“ konstatuje předseda sociální demokracie Michal Šmarda. 

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38682 lidí

Sociální demokracie už dříve navrhovala snížení DPH u základních potravin spojené s kontrolou cen a zavedení tzv. věcně usměrňovaných cen u potravin a dalšího nezbytného základního zboží.  Ministr zemědělství místo reálného řešení problému vyvolal diskusi o tom, zda na drahých potravinách více vydělávají řetězce nebo zemědělci. Nekomunikuje dostatečně ani se zástupci cenového regulátora a ani s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

„ČSSD vyzývá maloobchodní řetězce v České republice, aby se dohodly na dobrovolném zastropování cen základních potravin tak, jak se to podařilo ve Francii nebo na Slovensku. Zároveň žádáme ministra zemědělství Zdeňka Nekulu a prezidenta Svazu obchodu a služeb ČR pana Tomáše Prouzu, aby neprodleně tuto iniciativu sociální demokracie podpořili,“ apeluje předseda sociální demokracie. „Už nejde dál nečinně přihlížet tomu, jak rostou životní náklady českým spotřebitelům a odmítat skutečně fungující řešení. Je třeba jednat,“ zdůraznil Michal Šmarda.

Nyní mají všechny strany, které na sebe navzájem svalovaly vinu možnost dokázat, že je jim přednější prospěch občanů, nikoliv pouze vlastní zisk. „Mohou dostát svým ústním proklamacím a přistoupit k samoregulaci cen,“ dodává předseda ČSSD.

Jak Francie, tak i Slovensko jsou, stejně jako Česká republika, členy Evropské unie. Argumentace nemožnosti iniciovat tuto dohodu kvůli evropským směrnicím, jsou tedy naprosto liché.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…