Smlouvu o výpůjčce objektu bývalé polikliniky v Jeseniově ulici v Praze nelze prodloužit

19.02.2016 11:19

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nemůže prodloužit zástupcům Iniciativy Klinika smlouvu o bezúplatné výpůjčce objektu bývalého zdravotnického zařízení v Jeseniově ulici v Praze. K tomuto rozhodnutí jej přimělo zejména aktuální oficiální sdělení stavebního úřadu Městské části Praha 3, že stavba byla zkolaudována jako plicní zdravotnické zařízení a jiné využití je tudíž nelegální.

Smlouvu o výpůjčce objektu bývalé polikliniky v Jeseniově ulici v Praze nelze prodloužit
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Prodloužení výpůjčky by bylo v rozporu s právním řádem a bylo by sankčně postižitelné. ÚZSVM plánuje nemovitost urychleně nabídnout jiné státní instituci, a pokud žádná neprojeví zájem, ihned vyhlásit transparentní výběrového řízení na jeho prodej.

Podle aktuálního sdělení odboru výstavby úřadu Městské části Praha 3, které bylo ÚZSVM doručeno 29. ledna 2016, je objekt Jeseniova užíván v rozporu s dokumentací, která je uložena v archivu stavebního úřadu. Stavba byla totiž povolena a následně schválena k užívání jako plicní zdravotnické zařízení. Stavební úřad ve svém stanovisku uvádí, že „užívání uvedené budovy k jinému účelu než jako zdravotnické zařízení je tedy z hlediska stavebního zákona a jeho prováděcích předpisů užíváním nelegálním, které je sankčně postižitelné.“  Tato skutečnost nebyla ÚZSVM v době uzavření smlouvy o výpůjčce v roce 2015 známa, neboť měl k dispozici pouze potvrzení stejného stavebního úřadu ze dne 21. dubna 2004, že kolaudační rozhodnutí nalezeno nebylo. Stavební úřad v letošním roce sdělil, že „je současný způsob užívání objektu č. p. 786 občanskou iniciativou Klinika z hlediska veřejného práva protiprávní.“ Proto by bylo prodloužení výpůjčky v rozporu s právním řádem. Navazující snaha ÚZSVM projednat se stavebním úřadem možnost dalšího setrvání Iniciativy Klinika v objektu na omezenou dobu nebyla úspěšná.

Bezúplatná výpůjčka skončí dnem 2. března 2016, tedy po uplynutí doby jednoho roku, na níž se ÚZSVM se zástupci Autonomního sociálního centra Klinika dohodl. Objekt plánovala využít pro své potřeby Generální inspekce bezpečnostních sborů, její vedení však od tohoto záměru odstoupilo, o čemž byl ÚZSVM informován dopisem ředitele GIBS dne 17. února 2016. Jakékoli další užívání objektu Jeseniova třetí osobou by vzhledem k připravovanému procesu nakládání, včetně případného transparentního výběrového řízení na prodej, mohlo znamenat snížení jeho hodnoty pro budoucí zájemce, a tím i porušení ust. § 14 odst. 1 zákona o majetku státu ze strany ÚZSVM.

Je třeba rovněž poznamenat, že praktické zkušenosti s takovýmto specifickým provozem objektu Jeseniova ukázaly, že do budoucna je pro ÚZSVM neudržitelné mít smluvní vztah pouze s fyzickou osobou. Předpokládáme, že v případě, pokud by Iniciativa Klinika měla právní subjektivitu, mohly by jí poskytnout významnou podporu příslušné složky státu nebo obce, zabývající se sociální a humanitární oblastí, včetně například zajištění prostor a dalších prostředků k provozování činnosti. K tomuto však ÚZSVM není dle platné legislativy kompetentní.

Celý text dopisu zástupci vypůjčitele je zveřejněn ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…