Sólista SOČRu Jan Mráček – tentokrát s Brahmsovým koncertem

23.01.2014 9:39

V pondělí 27. ledna se mohou návštěvníci abonentního koncertu i veřejné generální zkoušky rozhlasových symfoniků těšit na díla vyhledávaná, léty ověřená, díla dvou velikánů německé hudby Ludwiga van Beethovena a Johannesa Brahmse. Od něj vyslechneme Houslový koncert D dur v podání statutárního sólisty SOČRu, 22letého Jana Mráčka. Z Beethovenova odkazu pak vybral šéfdirigent orchestru Ondrej Lenárd 7. symfonii A dur. Přímý přenos ze Dvořákovy síně Rudolfina vysílá 27. ledna od 19.30 hodin ČRo – Vltava.

Sólista SOČRu Jan Mráček – tentokrát s Brahmsovým koncertem
Foto: Archiv Jana Mráčka
Popisek: Jan Mráček

PROGRAM

Johannes Brahms
Koncert pro housle a orchestr D dur, op. 77

Ludwig van Beethoven
Symfonie č. 7 A dur, op. 92 

Dirigent
Ondrej Lenárd

Sólista
Jan Mráček, housle  

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 27. LEDNA V 19.30 HODIN
Veřejná generální zkouška v 9.30 hodin

Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava.

V přestávce uslyšíte rozhovor se sólistou Janem Mráčkem.Mgr. Jitka Novotná

Jan Mráček, housle

Jan Mráček (nar. 1991) patří k našim největším a nejslibnějším houslovým talentům. Pochází z hudební rodiny a na housle začal hrát v pěti letech u Magdalény Mickové, která ho posléze vyučovala i na Hudební škole hlavního města Prahy. V období 2003–13 studoval u Jiřího Fišera, pod jehož vedením absolvoval Pražskou konzervatoř. V rámci mistrovských kurzů spolupracoval s takovými osobnostmi, jako jsou či byli Ida Haendel, Stephen B. Shipps, Gavriel Lipkind, Leonid Kerbel, Levon Chilingirian nebo Walter Boeykens.

V současné době studuje na prestižní škole ve Vídni, Universität für Musik und darstellende Kunst, ve třídě uznávaného sólisty a dlouholetého koncertního mistra Wiener Symphoniker Jana Pospíchala.

Už od dětství se Jan Mráček objevoval na významných koncertních pódiích, např. ve třinácti společně s mistrem Josefem Sukem v cyklu „Josef Suk uvádí mladé talenty“ v Rudolfinu. Tamtéž pak v necelých patnácti přednesl 1. větu ze Sibeliova Koncertu d moll (doprovázela PKF).

Skvěle zabodoval v řadě renomovaných hudebních soutěží (Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí, Prague Junior Note, Concertino Praga, celostátní soutěž konzervatoří, soutěž  v rámci Letních hudebních kurzů Václava Hudečka v Luhačovicích, Beethovenův Hradec, Spohrova houslová soutěž ve Výmaru), ovšem zcela zásadním, největším z jeho úspěchů byla druhá cena v silné konkurenci na Mezinárodní hudební soutěži Pražské jaro v květnu 2010. Houslista se tak stal vůbec nejmladším laureátem v historii tohoto významného interpretačního klání.

Jan Mráček pravidelně účinkuje na Předvánočním turné s Václavem Hudečkem a od roku 2012 působí jako jeho asistent na Akademii Václava Hudečka. Koncertuje v tuzemsku i zahraničí (evropské země, USA).

V roce 2011 se stal dosud nejmladším sólistou Symfonického orchestru Českého rozhlasu.  Spolupracuje též s dalšími tělesy (Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Český národní symfonický orchestr, Janáčkova filharmonie Ostrava, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, Plzeňská filharmonie, Moravská filharmonie Olomouc, Severočeská filharmonie Teplice, Komorní filharmonie Pardubice, Český komorní orchestr, Virtuosi Pragenses, Nové pražské kolegium rozhlasových symfoniků).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…