Soukromíci: Udělejme přítrž třídnímu boji proti živnostníkům a odborářské rétorice

23.04.2015 14:16

Strana soukromníků České republiky se nadále nehodlá smířit s expandujícím třídním bojem mezi zaměstnanci a živnostníky, který svými výroky rozpoutal mimo jiné odborářský předák Josef Středula, který navrhoval, aby živnostníci kvůli svému podílu na financování veřejného zdravotního pojištění měli nárok jen na třetinu sádry.

Soukromíci: Udělejme přítrž třídnímu boji proti živnostníkům a odborářské rétorice
Foto: soukromnici.cz
Popisek: Petr Bajer, předseda Strany soukromníků ČR

„Je načase udělat přítrž Sdředulovské rétorice! Živnostníci nejsou žádní paraziti ani méněcenní pacienti! Vyzýváme proto ministerstvo zdravotnictví i jednotlivé zdravotní pojišťovny, aby zveřejnily přesná čísla o tom, kolik živnostníci přispívají do systému veřejného zdravotního pojištění a kolik finančních prostředků z něj skutečně odčerpávají na úhradu poskytnuté zdravotní péče. Jedině tak budeme schopni vést seriózní diskusi o tom, zdali je současný systém plateb zdravotního pojištění správně nastavený. Strana soukromníků volá po takové diskusi a to i přesto, že jsme přesvědčeni o tom, že zamýšlené navýšení odvodů živnostníků na zdravotní pojištění je pro nás neakceptovatelné. Znamenalo by totiž krach tisíců podnikatelů a tedy i propouštění jejich zaměstnanců,“ uvedl Petr Bajer, předseda Strany soukromníků ČR.

Strana soukromníků ČR již v tuto chvíli disponuje oficiální statistikou Všeobecné zdravotní pojišťovny, z níž vyplývá, že 654 tisíc OSVČ zaplatilo v roce 2013 na zdravotním pojištění 11,4 miliardy Kč, přitom na úhradu jim poskytnuté zdravotní péče spotřebovali 10,2 miliardy Kč. To znamená, že pro zdravotní pojišťovnu vytvořili „zisk“ ve výši 1,2 miliardy Kč.

„Statistiky tedy potvrzují, že podnikatelé nijak neparazitují na systému veřejného zdravotního pojištění. Navíc tato informace je jistě zajímavým signálem nejen pro současné, ale možná i nové zdravotní pojišťovny, že soukromníci jsou pro ni velmi atraktivní a ekonomicky výnosnou cílovou skupinou. Vůbec bych se nedivil, kdyby v České republice vznikla nová profesní nebo stavovská zdravotní pojišťovna, která bude určena osobám samostatně výdělečně činným,“ uvedl Rudolf Baránek, spoluzakladatel Strany soukromníků ČR.

„Ze všech stran slyšíme kritiku na plýtvání penězi ve zdravotnictví. Aniž bychom chtěli soudit, jestli tomu tak je nebo není, domníváme se, každá rozumná vláda musí mít ve svých prioritách právě vytvoření dostatečného finančního krytí pro zajištění zdravotní péče pro všechny občany. Na zdraví se prostě uměle šetřit nedá. Na druhou stranu by jistě pomohlo, kdyby se zpřehlednil systém veřejného zdravotního pojištění. Vyzýváme proto vládu, aby se začala zabývat myšlenkou osobních účtů pojistitelů, v rámci kterých by bylo patrné, kdo kolik platí a naopak jaké finanční prostředky čerpá ze systému veřejného zdravotního pojištění,“ řekl Petr Thaisz, místopředseda Strany soukromníků České republiky pro Moravu a Slezsko. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SsČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…