Soutěž o nejlepší valašský frgál vyhrál letos tvarohový z Leskovce

06.10.2014 8:52 | Zprávy

Tvarohový frgál Aleny Krmenčíkové z Leskovce zvítězil v 13. ročníku soutěže o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 5. října ve Velkých Karlovicích na závěr Karlovského gastrofestivalu.

Soutěž o nejlepší valašský frgál vyhrál letos tvarohový z Leskovce
Foto: Resort Valachy
Popisek: V rámci Karlovského gastrofestivalu se konala i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál.

Porotci letos hodnotili 57 koláčů různých příchutí, zhruba o třetinu méně než před rokem, od loňska se totiž mírně zpřísnila pravidla. „Tradičně nejvíc frgálů bylo hruškových a tvarohových, nechyběly ale ani jiné obvyklé náplně – mák, povidla či třeba ořechy. Ke zvláštnostem patřil frgál rebarborový, takový jsme tu ještě neměli,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

V soutěži se hodnotí jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít v průměru 30 cm, váží přibližně 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. V souladu se zeměpisným označením zapsaným do rejstříku Evropské unie v závěru roku 2013 může být navíc jako valašský frgál označován pouze koláč vyrobený na vymezeném území Valašska, které zasahuje Vsetínsko a část Zlínského a Moravskoslezského kraje. Právě toto územní omezení bylo letos do pravidel doplněno nově.

V čele poroty jako každý rok zasedl Ladislav Frgal. „Pekařky se opět činily, soutěžní frgály jsou rok od roku lepší. A pro nás je pak rozhodování čím dál těžší,“ konstatoval Ladislav Frgal. Víc než vyladění chuti frgálu je podle něj při výrobě obtížnější docílit ideálního tvaru koláře. „Udělat frgál pěkný kruhový a s rovnoměrným okrajem, tomu říkám opravdové umění,“ dodal.

Porota měla letos také posilu „zvenčí“, hodnocení frgálů si vyzkoušela herečka Aňa Geislerová, která patří k pravidelným návštěvníkům pořádajícího Spa hotelu Lanterna. „Osobně mám nejraději frgál hruškový, ale tady na soutěži mi moc chutnaly i tvarohové, ty byly opravdu skvělé. Celkově ale po tom dnešním maratonu musím říct, že si od frgálů ráda chvíli odpočinu,“ tvrdila s úsměvem.

Porota hodnotí soutěžní frgály anonymně, posouzení všech koláčů jí zabralo téměř tři hodiny. Vítězka Alena Krmenčíková z Leskovce neskrývala překvapení. „Když je dobrý tvaroh, tak to jde samo,“ krčila rameny nad otázkami, v čem spočívá tajemství jejího pečení, tato 64 letá pekařka. Celý život pracuje jako kuchařka, v současné době vaří v jídelně ve Vsetíně, ale zde se k pečení frgálů takřka nedostane. „Frgály si pečeme jen doma. Zdědila jsem recept po mamince. Který frgál mám sama nejradši? Já je raději peču než jím,“ prozradila vítězka, který si jako hlavní cenu odvezla z Velkých Karlovic domácí pekárnu ETA.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jan Bartošek byl položen dotaz

Vy opravdu věříte tomu, že není jasné, kdo volby vyhraje?

A proč jestli tu nechcete vládu ANO s komunisty nebo třeba s SPD, tak proč není vůle, aby se na vládě s ANO dohodla třeba koalice SPOLU? Vždyť třeba vy jste už ve vládě s ANO byli.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Daňová kobra odhalila milionové úniky na dani z přidané hodnoty

13:34 Celní správa: Daňová kobra odhalila milionové úniky na dani z přidané hodnoty

Daňová kobra i nadále zůstává jedním z nejefektivnějších a nejúčinnějších nástrojů k odhalování orga…