Společnost ICZ realizovala projekt Digitalizace Archivu města Brna

10.07.2012 10:25

Společnost ICZ, významný dodavatel integrovaných softwarových a síťových řešení, dokončila realizaci projektu Digitalizace Archivu města Brna. Ten bude do budoucna sloužit k digitalizaci a dlouhodobému uložení vybraných historických dokumentů, které zároveň zpřístupní badatelům a veřejnosti přes webový portál. Projekt byl spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Společnost ICZ realizovala projekt Digitalizace Archivu města Brna
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Existenčně ohrožené dokumenty z Archivu města Brna se dočkají své záchrany v podobě postupné digitalizace a dlouhodobého důvěryhodného uložení. Umožnil to projekt realizovaný společností ICZ, která zajistila dodávku dlouhodobého elektronického archivu na bázi produktu ICZ DESA, archivního úložiště, webového portálu a také digitalizační linky.

Digitalizace historických dokumentů sčítání lidu

Jako první budou do elektronické podoby v následujících dvou letech převedeny dokumenty sčítání lidu, které patří k nejužívanějším archivním fondům. Archiválie, nazývané jako sčítací archy, obsahují jedinečné informace o osobách, které v městě Brně, jeho předměstích a připojených obcích žily. Jedná se tedy o významný historický pramen pro potřeby sociologického a demografického výzkumu.  

„Tyto cenné informace nejenom o lidech, ale i domech jsou zapsány na papírových sčítacích arších, jejichž fyzický stav se blíží hranici životnosti. Abychom mohli uchovat archivní soubor budoucím generacím, rozhodli jsme se ohrožené dokumenty zdigitalizovat. Jedná se o roky sčítání 1850, 1857, 1890 a 1900 a část roku 1870, což představuje digitalizaci přibližně 450 tisíc papírových předloh formátu A3 až A1,“ říká PhDr. Libor Blažek z Archivu města Brna, a dodává: „Současně vytěžíme základní identifikační údaje o sčítacích operátech a jmenných rejstřících, o osobách a domech. Ty urychlí v takovém velkém množství archů samotné vyhledávání osob, domů a ulic, a dále zpřístupní tyto ročníky sčítání lidu i široké laické veřejnosti.“

„Z hlediska digitalizace je zajímavostí i zápis historických dokumentů, kde je použit ručně psaný švabach, u kterého nelze použít automatické rozeznávání textu OCR. Na převodu dokumentů tedy budou muset pracovat kromě operátorů i znalci švabachu, kteří se budou rekrutovat z řad pracovníků muzeí a studentů historie,“ doplňuje Jan Staníček, projektový manažer ICZ.

První archy přístupné od ledna 2013

Navazujícím krokem na digitalizaci dokumentů bude jejich zpřístupnění badatelům i široké veřejnosti. Ti si budou moci sčítací archy prohlédnout přes internet prostřednictvím webové aplikace zřejmě od počátku příštího roku, kdy bude elektronizována první várka dokumentů.

Společnost ICZ projekt Digitalizace Archivu města Brna realizovala ve spolupráci s firmou 3S.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…