Společnost IZIP prošla kontrolou ÚOOÚ na výbornou

23.09.2012 9:52

Projekt Elektronických zdravotních knížek společnosti IZIP lze označit jako úspěšný příklad toho, jak by se mělo zacházet s osobními údaji. Vyplývá to z podrobné kontroly, kterou ve společnosti IZIP provedl v letech 2010 až 2012 Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a jejíž výsledky nyní zveřejnil.

Společnost IZIP prošla kontrolou ÚOOÚ na výbornou
Foto: red
Popisek: IZIP

Závěry čtrnáct měsíců trvajícího auditu jsou výborným vysvědčením pro firmu IZIP, neboť je z nich patrné, že osobní údaje klientů systému jsou bezpečně uloženy a uchovávány a nehrozí jim žádné zneužití.  „Nestává se nám často, abychom mohli konstatovat jako v tomto případě, že zacházení s osobními údaji probíhá v souladu se zákonem,“ komentuje výsledky kontroly Igor Němec, předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů. 

Kontroloři prostudovali 91 smluv, směrnic a dalších dokumentů a vyžádali si přes tisíc stran různých dokladů. Kontrola probíhala na základě několika stížností a podnětů, které úřad obdržel v roce 2010 a 2011. „Výhodou tohoto projektu je dobrovolnost, s níž klienti do systému Elektronických zdravotních knížek vstupují. Takže pokud jsou patřičně informováni, k čemu se osobní data budou používat a s jejich zpracováním souhlasí, tak se firma nedostává do problémů,“ dodal Igor Němec.

Kontroloři se zaměřili zejména na to, jakým způsobem se v rámci projektu Elektronických zdravotních knížek shromažďují, zpracovávají a uchovávají osobní údaje více než 2,5 milionu klientů. Zkoumali rovněž bezpečnost míst, v nichž jsou aplikační a databázové servery uchovávány, stejně jako bezpečnost komunikace mezi klienty a správcem systému. Komunikace se uskutečňuje prostřednictvím Internetu a je na vysokém stupni zabezpečení, neboť probíhá šifrovaně pomocí protokolu https.

Úřad pro ochranu osobních údajů je nejvyšší státní autoritou v oblasti posuzování a hodnocení ochrany osobních údajů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…