Správa jeskyní ČR: V Javoříčských jeskyních se budou 25. března probouzet netopýři

20.03.2023 7:34 | Tisková zpráva

Chcete se dozvědět něco zajímavého o tajemných netopýrech? Zajímá vás, jak vypadá odborný výzkum těchto zajímavých nočních létajících savců? Chcete vidět netopýra zblízka? Správa jeskyní České republiky ve spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR zve na tematicky zaměřené prohlídky Javoříčských jeskyní na Olomoucku.

Správa jeskyní ČR: V Javoříčských jeskyních se budou 25. března probouzet netopýři
Foto: caves.cz
Popisek: Správa jeskyní ČR - logo

Javoříčské jeskyně jsou v současnosti největším známým zimovištěm netopýrů a vrápenců celé České republiky. Odborníci létající savce v podzemí pod národní přírodní rezervací Špraněk systematicky monitorují přes 30 let, od roku 1989.

První zmínka o netopýrech v této lokalitě pochází od pražského zoologa – entomologa a zakladatele chiropterologie Friedricha A. Kolenatiho z roku 1856. Popisuje, že mu netopýry z „vápencové jeskyně u Bouzova“ 16. ledna dodal lesní geometr Schrodt. (Další informace najdete ZDE.)

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38682 lidí

Probouzení netopýrů
v sobotu 25. března 2023 v 10 a 13 hodin v Javoříčských jeskyních

Netradiční prohlídka jeskyně s průvodcem seznámí s množstvím zajímavostí ze života těchto tajemných živočichů. Každý účastník obdrží v ceně vstupenky malý suvenýr. Akce se koná za každého počasí. Je dobré nezapomenout na teplé oblečení. V jeskyních je 8 °C a zájemci tam stráví necelé dvě hodiny.

Kapacita jeskyní je omezena, proto je nutné se na prohlídky předem na tel. čísle 730 575 924 nebo e-mailem: javoricko@caves.cz. Vhodné pro dospělé a odrostlejší děti (6+).

V uplynulém roce 2022 si téměř šestikilometrové jeskyně s bohatou běloskvoucí výzdobou blízko hradu Bouzova, z nichž 790 metrů je přístupno turistům, prohlédlo 39 768 návštěvníků. Od 1. dubna začne hlavní sezona, kdy bude otevřeno od úterý do neděle od 10:00 do 16:00.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…