Správa uprchlických zařízení: Města jsou pro nás nejdůležitějšími partnery

05.04.2019 20:15

V zařízení Ministerstva vnitra na Spiritce v Praze se ve čtvrtek 4. dubna konalo již páté setkání zástupců Správy uprchlických zařízení a dalších představitelů Ministerstva vnitra se zástupci obcí, na jejichž území se nacházejí azylová zařízení a zařízení pro zajištění cizinců.

Správa uprchlických zařízení: Města jsou pro nás nejdůležitějšími partnery
Foto: Správa uprchlických zařízení MV
Popisek: Správa uprchlických zařízení MV

Na setkání přijali pozvání starosta Kostelce nad Orlicí František Kinský, starosta Zastávky u Brna Petr Pospíšil, starosta Bělé pod Bezdězem Jaroslav Verner, primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický, náměstkyně primátora města Havířov Jana Feberová, místostarostka Vyšních Lhot Kamila Kurková, místostarosta Tisu u Blatna Martin Čáka, místostarosta městské části Brno-Židenice Pavel Havlíček a Jan Žíla jako zástupce města Jaroměř.

„Pro Správu uprchlických zařízení, a to nepochybně platí i pro moje kolegy z Ministerstva vnitra a Policie ČR, jsou právě zástupci samosprávy a vedení měst a obcí, kde se nacházejí naše zařízení, těmi nejdůležitějšími partnery vůbec,“ uvedl na úvod ředitel SUZ MV Pavel Bacík s tím, že hlavním smyslem společných setkání je předávání informací a snaha o komplexní řešení jakýchkoliv potencionálních problémů.

„Jsem ovšem rád, že se v posledních letech bilaterální vztahy s obcemi a jejich zástupci neomezují pouze na problematiku našich zařízení, ale SUZ MV se mnohdy stala i jakýmsi místem prvotního kontaktu mezi samosprávami a Ministerstvem vnitra,“ řekl Bacík.

„Partneři spolu musejí umět komunikovat, a Vy jste našimi důležitými partnery. Jedině díky sdílení informací budeme schopni čelit různým tlakům a dezinformacím. V posledních
několika letech jsme si potvrdili, že spolu dokážeme i v obtížných situacích pracovat v souladu a koordinovaně. Pevně věřím, že tomu tak bude i nadále,“ ujistil přítomné ředitel kanceláře prvního náměstka ministra vnitra Pavel Vařeka.

O aktuální situaci v oblasti migrace v Evropě i u nás a o možných výhledech do budoucnosti, především v oblasti pracovní migrace, následně informovala ředitelka odboru azylové a migrační politiky MV (OAMP) Pavla Novotná.

Ředitel cizinecké policie plk. Milan Majer mluvil o nelegální migraci a poznamenal, že v současné době již přes Českou republiku cizinci tranzitují v minimálním počtu.

Zástupce ředitele odboru prevence kriminality MV Tomáš Koníček informoval přítomné o stavu dotačních titulů pro obce, na jejichž území se zařízení SUZ MV nacházejí, a pochvalně se zmínil o spolupráci s jejich starosty.

V závěrečné diskusi poděkoval starosta Zastávky Petr Pospíšil za skvělou spolupráci se SUZ MV v posledních třech letech, kterou nejen on, ale i ostatní přítomní zástupci samospráv považují za důležitou a nezbytnou, a vyzval ostatní starosty k podpoře SUZ MV v jejím úsilí. V podobném duchu hovořil i starosta Kostelce nad Orlicí František Kinský. Oba pak nabídli předání své zkušenosti se zařízeními SUZ MV, a svou přítomnost u případných jednání s jinými samosprávami či úřady.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…