Správa železnic: Elektrizace trati z Brna do Střelic je v plném proudu

10.11.2020 21:20

Elektrizace traťového úseku z Brna-Horních Heršpic do Střelic běží naplno. Dokončeny již byly základy trakčních stožárů u první traťové koleje, na které současně probíhá rekonstrukce železničního svršku a další stavební úpravy.

Správa železnic: Elektrizace trati z Brna do Střelic je v plném proudu
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Dokončení prací s předpokládanými celkovými náklady ve výši 2,7 miliardy korun se předpokládá v závěru příštího roku. Následně dojde k elektrizaci navazujícího úseku do Zastávky u Brna.

V předmětném mezistaničním úseku probíhá výstavba nových zastávek Brno-Starý Lískovec a Ostopovice. V prvním případě stavbaři vybudovali šikmý přístupový chodník, který spojí budoucí ostrovní nástupiště s novým podchodem. V místě zastávky v Ostopovicích se přestavuje most, který bude sloužit jako přístupová cesta k nástupišti u druhé traťové koleje. Díky rozšíření se pod něj vejde také chodník pro cestující.

Nová nástupiště se budují také u první koleje na dvou stávajících zastávkách. V Troubsku se přesune na druhou stranu přejezdu, takže se bude nacházet naproti nástupišti pro vlaky ve směru z Brna. Na zastávce Střelice dolní se poloha nástupišť nezmění.

Ve stanici Střelice vznikne ostrovní nástupiště. Přístup na ně bude mimoúrovňově podchodem, jehož výstavba je již v plném proudu. Celý rekonstruovaný úsek končí za stanicí, kde se momentálně rozšiřuje zářez pro položení druhé koleje.

Celý traťový úsek bude elektrizován střídavou trakční soustavou. Současně dostane nové zabezpečovací zařízení, které se bude po dokončení ovládat dálkově ze stanice Brno hl. n. Maximální rychlost vlaků bude po vybudování systému ETCS 120 km/h, do té doby budou vlaky jezdit maximálně 100 km/h.

Stávající i nové zastávky budou mít nástupiště s normovou výškou 550 mm nad kolejí a bezbariérovým přístupem. Stanice Střelice získá kromě vnějšího nástupiště u výpravní budovy také jedno ostrovní. Přístup na ně bude z podchodu po schodištích nebo výtahem. Délka všech nástupišť bude od 170 do 220 metrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…