Správa železnic: S modernizací železnice pomáhá unikátní ekologický sanační stroj

13.09.2020 8:41

V rámci optimalizace traťového úseku Lysá nad Labem (mimo) – Čelákovice (mimo), která běží na plné obrátky již téměř rok, nasadili stavbaři speciální sanační stroj. Model PM 200–2R je unikátní zejména rychlostí práce. Uspoří až 75 procent času oproti konvenční technice. Zároveň disponuje zařízením na ekologickou recyklaci štěrku, které umožňuje opětovné využití tohoto materiálu.

Správa železnic: S modernizací železnice pomáhá unikátní ekologický sanační stroj
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Stroj provádí při pojezdu odtěžení štěrku z kolejového lože, které pročistí, podrtí a smíchá s novou štěrkodrtí pro vytvoření konstrukční vrstvy železničního spodku. Zároveň provádí doplnění nového štěrkového lože společně s prvním podbitím. Aktuálně pracuje ve druhé traťové koleji v úseku Káraný – Lysá nad Labem. K obdobným pracím již došlo ve stejném úseku v první traťové koleji. Vytěžené kolejové lože se následně odvezlo do Čelákovic k mostu přes Labe, kde se využilo k rozšíření železničního náspu. Ten slouží jako montážní základna pro výsun mostu přes řeku.

Přestavba tohoto mostu je důležitou částí optimalizace trati. Nově bude splňovat podjezdnou výšku minimálně 5,25 metru (oproti stávající výšce 4,7 metru), stavebně přitom bude připraven na výhledový zdvih se zajištěním podjezdné výšky sedmi metrů. K přesunu stávající nosné konstrukce mostu z koleje č. 1 do polohy provizorního přemostění dojde letos v listopadu. Začátkem příštího roku se pak snese nosná konstrukce mostu z koleje č. 2, výsun nové konstrukce bude probíhat ve dvou etapách v červnu a srpnu příštího roku.

V rámci stavby dojde také k úpravě nástupišť v zastávce Čelákovice-Jiřina, železničních přejezdů, přístřešků pro cestující, trakčního vedení či sdělovacího a zabezpečovacího zařízení včetně pozemních objektů pro jejich technologii. Cílem modernizace mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi je zvýšení traťové rychlosti až na 140 km/h spolu s vyšší kapacitou dráhy. Stavební práce by měly být hotové v lednu roku 2022. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…