Správa železnic: Trať pro nákladní vlaky v Děčíně prochází kompletní rekonstrukcí

25.04.2022 18:47 | Tisková zpráva

Modernizace trati mezi stanicemi Děčín východ a Děčín-Prostřední Žleb, která je součástí nákladního koridoru Transevropské dopravní sítě (TEN-T), je v plném proudu.

Správa železnic: Trať pro nákladní vlaky v Děčíně prochází kompletní rekonstrukcí
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Kompletní renovací prochází elektrifikovaný úsek o délce přibližně 1,4 kilometru, jeho součástí je kromě Děčínského tunelu také most přes řeku Labe. Vlaky se na zrekonstruovanou trať vrátí letos v listopadu, celá stavba bude dokončena v polovině roku 2023.

V hlavní výluce, která začala 1. března a skončí 15. listopadu, dochází k výměně více než sto let staré ocelové konstrukce přes Labe. Celkem 265 metrů dlouhý nový most bude tvořit konstrukce s podélnými a příčnými výztuhami a průběžným kolejovým ložem. Její jednotlivé části se svařují v blízkém areálu Česko-saských přístavů. Svým uspořádáním nový most respektuje původní vzhled, zároveň splní všechny současné normy a provozní požadavky železniční dopravy. Rychlost vlaků na něm se zvýší ze současných 30 na 50 km/h.

V rámci stavby rovněž dochází ke kompletní sanaci Děčínského tunelu o délce 395 metrů. Vyměňuje se železničního svršek a spodek i trakční vedení. Součástí projektu je také rekonstrukce zabezpečovacího a sdělovacího zařízení. Snížení hlukové zátěže v okolí trati přinese kromě obnoveného kolejového svršku také instalace přibližně 700 metrů protihlukových stěn v místech, kde trať prochází městskou zástavbou.

Zhotovitelem investiční akce s názvem Optimalizace traťového úseku Děčín východ – Děčín-Prostřední Žleb je Společnost most Prostřední Žleb. Jejím správcem je STRABAG Rail, společníky DT Mostárna a STRABAG AG. Financování stavby zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury. Stavbu s předpokládanými celkovými investičními náklady ve výši 1 138 717 343 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…