Správa železnic: Začala rekonstrukce berounské nádražní budovy

26.08.2020 20:21

Středočeské město Beroun se bude moci pyšnit kompletně zmodernizovaným nádražím. K nedávno zrekonstruované stanici se teď přidá i výpravní budova, kterou tvoří komplex tří vzájemně propojených objektů. Její rekonstrukci slavnostně zahájila Správa železnic právě dnes. Stavební práce potrvají dva roky, hotovo má být v létě 2022.

Správa železnic: Začala rekonstrukce berounské nádražní budovy
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

„Zahájení rekonstrukce nádražní budovy v Berouně je dalším příkladem rozsáhlých investic, které směřují v posledních letech na železnici. V současné době se jenom ve Středočeském kraji realizují rekonstrukce výpravních budov za 374,4 milionů korun. Největší je právě Beroun za 288 milionů korun, práce probíhají i v Mnichově Hradišti, Křivoklátu a Lysé nad Labem,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Rekonstrukce, kterou realizuje BAK stavební společnost, bude zahrnovat novou fasádu a její zateplení, novou střechu, výměnu oken a dveří, úpravu povrchů stěn a stropů a nové podlahy i výměnu interiérových dveří. V odjezdové hale dojde k větším dispozičním změnám, přemístění pokladen a vzniku dalších komerčních prostor.

„Berounské nádraží si rekonstrukci zaslouží už jenom z pohledu své vytíženosti. Na úrovni Středočeského kraje jde o druhou nejfrekventovanější stanici, denně ji využije zhruba šest tisíc cestujících. Chceme jim přinést odpovídající komfort a celý objekt významně oživit,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda s tím, že rekonstrukce bude probíhat po etapách. Odjezdová hala tak bude cestujícím k dispozici, i když v omezeném režimu.

V celém komplexu budov se dále vybudují nové rozvody (kanalizace, voda, topení, elektroinstalace). Budova se nově vybaví systémem chlazení a výměny vzduchu. Stavební práce se dotknou i podzemních podlaží, kde se provede nová hydroizolace stěn pod úrovní terénu, sanace sklepních prostor i odstranění vlhkosti. Rekonstrukce bude dále řešit rozšíření informačního a kamerového systému.

Celkové investiční náklady rekonstrukce výpravní budovy v Berouně jsou 288 milionů korun. Na spolufinancování projektu se bude podílet Evropská Unie z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí 2014–2020, specifického cíle „Snížení energetické náročnosti veřejných budov a zvýšení využití obnovitelných zdrojů energie“. Příspěvek EU může dosáhnout až 18 891 494,00 Kč. Národní financování zajistí Státní fond dopravní infrastruktury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…