Správa železnic hledá zhotovitele nové výpravní budovy v Radotíně

09.04.2022 19:18 | Tisková zpráva

Ještě během letošního roku začne výstavba nové výpravní budovy ve stanici Praha-Radotín, která naváže na probíhající rozsáhlou modernizaci zdejšího kolejiště. Správa železnic vypsala výběrové řízení na dodavatele stavby. Cílem projektu je realizace přístavby současné výpravní budovy, která poskytne zázemí pro odbavovací halu, pokladny, veřejné toalety a doplňkové komerční prostory.

Správa železnic hledá zhotovitele nové výpravní budovy v Radotíně
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Jednopodlažní prosklený objekt naváže na stávající historickou výpravní budovu. Ta v místě zůstane a přemění se ve služebnu městské policie. Hlavním důvodem pro výstavbu nové budovy je zvětšení prostor pro cestující, snížení nákladů na údržbu a minimalizace nevyužívaných prostor. Budova bude energeticky velmi úsporná s téměř nulovou spotřebou energie.

Jádrem nového objektu bude vstupní hala s přístupem do podchodu, do níž budou vsazeny jednotlivé stavební moduly obsahující pokladny, komerční prostory, veřejné WC a provozní zázemí. Z haly povede schodiště do podchodu, dále zde budou čtyři vstupy na ulici a dva na 1. nástupiště. Veřejné toalety vzniknou v západní části objektu. Součástí budovy budou dvě jednotky pro komerční využití.

Modernizace stanice Praha-Radotín začala v srpnu 2019. Kromě zmodernizovaných nástupišť s normovou výškou 550 mm nad kolejí získá i nové výtahy, které zajistí bezbariérový přístup do rekonstruovaného podchodu. V Radotíně již končí výstavba dvou nových vnějších nástupišť a po jednom ostrovním a jazykovém. Přístup na ně bude nejen zrekonstruovaným podchodem pod celou stanicí, ale také novým podchodem pro pěší v místě zrušeného železničního přejezdu. Bezbariérovost stanice zajistí kromě výtahů rovněž šikmé chodníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…