Správa železnic vyhlašuje Mezinárodní architektonickou soutěž na Centrálu Správy železnic

08.10.2020 14:21

Správa železnic se rozhodla vytvořit moderní a efektivní prostředí pro své pražské zaměstnance formou centralizace do jedné lokality.

Správa železnic vyhlašuje Mezinárodní architektonickou soutěž na Centrálu Správy železnic
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

V souvislosti s tímto záměrem nyní vyhlašuje mezinárodní architektonickou soutěž na podobu nové centrály, která by se měla nacházet v jižní části pražského Smíchova, v oblasti těsně přiléhající k současné výpravní budově stanice Praha-Smíchov. Sídlo by v této lokalitě měly v budoucnu najít i další instituce působící v rámci resortu Ministerstva dopravy.
„Cílem Správy železnic je nejen modernizovat tratě a zkvalitňovat prostředí nádražních budov pro veřejnost, ale také zlepšovat pracovní podmínky pro naše zaměstnance. Proto jsme spolu s Českou komorou architektů vypsali mezinárodní architektonickou soutěž, která naše záměry posune blíže k realitě. Spolu se zástupci Hlavního města Prahy a Městské části Praha 5 jsme vytvořili takové podmínky, které budou pro architekty zajímavé. Díky tomu od nich očekáváme, že vytvoří adekvátní, moderní a efektivní prostor, který nám umožní naplňovat naše poslání, kterým je kvalitní a bezpečná služba veřejnosti v oblasti železniční dopravy,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Vyhlášení architektonické soutěže letos v říjnu umožní Správě železnic vybrat do března příštího roku nejlepší návrh a následně podepsat smlouvu s jeho autorem. Poté seznámí s architektonickými návrhy širokou laickou i odbornou veřejnost.

„Vzhledem k velmi dobré spolupráci s hlavním městem i městskou částí předpokládáme, že po získání nezbytných povolení zahájíme výstavbu centrály v roce 2024, přestěhování přibližně 1 300 zaměstnanců je naplánováno na rok 2026. Celkové náklady na výstavbu předpokládáme ve výši 2 miliard korun,“ popisuje Jiří Svoboda a dodává: „Uvědomujeme si, že v lokalitě Smíchova budeme v budoucnu součástí zcela nové městské čtvrti, která změní celé město, a jsme rádi, že se Centrála Správy železnic stane jižní branou do hlavního města.“

Více informací o budoucí centrále Správy železnic a architektonické soutěži se dozvíte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…