Správa železniční dopravní cesty řeší s dopravci bezpečnost na železnici

05.03.2019 17:05

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v souvislosti s mimořádnými událostmi uplynulých dnů znovu apeluje na dopravce, aby jejich zaměstnanci beze zbytku dodržovali příslušné předpisy SŽDC.

Správa železniční dopravní cesty řeší s dopravci bezpečnost na železnici
Foto: SŽDC
Popisek: SŽDC

Nepříznivý trend nehodovosti na železnici není způsoben nedostatečným zabezpečením v podobě technických prvků infrastruktury nebo změnou předpisových ustanovení, ale ve většině případů je zapříčiněn provozní a technologickou nekázní osob podílejících se na vedení drážních vozidel.

„Bezpečnost drážní dopravy je pro SŽDC prvořadá. S dopravci jsme v úzkém kontaktu, právě dnes se koná setkání se zástupci osobních dopravců, zítra nákladních. Nárůst mimořádných událostí mne velice znepokojuje, jedná se o závažná pochybení. Přestože naši zaměstnanci nepochybili, zacílíme i do vlastních řad, abychom eliminovali rizika,“ uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Konkrétně provozní zaměstnanci (výpravčí, dispečeři) budou vydaným pokynem upozorněni na dodržování předpisových ustanovení. SŽDC zvyšuje bezpečnost provozu instalacemi moderních typů zabezpečovacího zařízení.

Bezpečnost jízdy vlaků na hlavním nádraží v Brně byla zajištěna novým elektronickým zabezpečovacím zařízením ovládaným z jednotného obslužného pracoviště (JOP), instalovaným v rámci modernizace celé stanice. Taktéž při konstrukci jízdního řádu SŽDC zohledňuje kapacitu tratí a uzlů s důrazem na zajištění bezpečnosti.

SŽDC dále hledá alternativní způsoby pro zvýšení úrovně bezpečnosti tratí tak, aby se eliminovalo riziko projetí návěstidel. Prověřuje možnosti využití všech technologií, které jsou v této oblasti k dispozici. Do budoucna sází na zavádění ETCS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…