Srovnání českých a rakouských daní bylo tématem semináře pořádaného Komorou daňových poradců ČR

24.04.2017 15:33

Více než 80 daňových poradců se sešlo v Mikulově na semináři, který pořádala ve dnech 20. a 21. dubna 2017 Komora daňových poradců ČR.

Srovnání českých a rakouských daní bylo tématem semináře pořádaného Komorou daňových poradců ČR
Foto: Komora daňových poradců ČR
Popisek: Komora daňových poradců ČR

Téma „Praktické otázky daňového poradenství a podnikání v České republice a Rakousku“ přineslo srovnání v oblasti právních předpokladů podnikání, vysílání zaměstnanců a mezinárodního pronájmu pracovní síly, daně z příjmů fyzických a právnických osob i daně z přidané hodnoty.

V diskusi k jednotlivým tématům se ukázalo, že stejně jako v České republice, také v Rakousku se neustále zvyšuje jak administrativní zatížení podnikatelů, tak tlak na výběr plnění daňových povinností včetně nekompromisních sankcí za jejich neplnění. Moderátorka diskuse, Gabriela Hrachovinová, k tomu dodává „Obdobné není stejné. Povinnosti vůči úřadům v Rakousku při vysílání zaměstnanců či při výkonu samostatné výdělečné činnosti na území Rakouska rozhodně nepodceňujme. Finanční policie, jako zvláštní jednotka spolkového ministerstva financí (BMF), je aktivní a udělené pokuty mohou být likvidační. Znalost tamější legislativy je nezbytná.

Partnerem konference byla mimo jiné Komora daňových poradců z Rakouska, záštitu převzalo velvyslanectví České republiky v Rakousku a honorární konzulát Rakouska v Brně. Pomoc občanům a podnikatelům v orientaci v prostředí cizí země nebo ve složitém daňovém systému spojuje poslání těchto institucí. Radek Neužil, tajemník Komory daňových poradců ČR, k tomu dodává: “Oblast zdaňování se stává čím dál více mezinárodní a proto je znalost principů daňových systémů v sousedních zemích stále důležitější součástí znalostí i českých daňových poradců. Současně považujeme za důležité diskutovat také profesní otázky a dopady regulace profese na přeshraniční poskytování daňového poradenství a elektronickou komunikaci se státní správou.” 

Petra Pospíšilová, prezidentka Komory daňových poradců ČR, k další spolupráci uvádí: “Přestože je daňová problematika do určité míry celoevropsky regulovaná, považujeme za přínosné vyjasnit si podmínky ve větším detailu a informovat o nich naše členy. První z plánovaných seminářů se zaměřil na praktické otázky daňového poradenství a podnikání v České republice a Rakousku, další podobnou akci plánujeme na jaře příštího roku na téma česko – německých daní v Plzni.”

O Komoře daňových poradců ČR

Komora daňových poradců České republiky je samosprávnou profesní organizací daňových poradců. Její existence je dána zákonem č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Tento zákon upravuje postavení a činnost daňových poradců i činnost samotné Komory. Aktuálně sdružuje 4 646 daňových poradců a eviduje 956 společností vykonávající daňové poradenství.

KDP ČR zejména chrání a prosazuje oprávněné zájmy daňových poradců, vytváří předpoklady pro zvyšování jejich kvalifikace a profesionální úrovně, dohlíží na řádný výkon daňového poradenství a usměrňuje činnost daňových poradců v souladu s právními předpisy. Více naleznete na www.kdpcr.cz.

Komora je členem Confédération Fiscale Européenne. Tato instituce hraje důležitou roli v prosazování zájmů daňových poradců v Evropě a v koordinaci postupů daňových komor ve vztahu k evropskému daňovému právu. Současně C.F.E. provozuje Evropský seznam daňových poradců, který lze nalézt na adrese www.cfe-eutax.org

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…