Stanovisko Správy NP a CHKO Šumava k případu uhynulého rysa

18.12.2014 18:39

K úhynu odchyceného rysa ostrovida došlo 11.2. 2008. Mimořádné šetření této události interním auditem, začalo den po té. Jeho výsledkem bylo shledání, že pracovníci Správy nenesou vinu na úhynu chycené samice rysa. Tímto byl celý případ uzavřen.

Stanovisko Správy NP a CHKO Šumava k případu uhynulého rysa
Foto: NP a CHKO Šumava
Popisek: NP a CHKO Šumava

K odchytu rysa se použilo zařízení tzv. foot snares, které je tvořené překližkovou podložkou, nášlapkou a kovovou sklopnou konstrukcí, doplněné po obvodu smyčkou, která se zachytne kolem nohy zvířete. Toto odchytové zařízení je navržené tak, aby chycenému zvířeti nijak neublížilo.

Jak také uvádí kontrolní protokol, jedná se o standardní zařízení používané k odchytu kočkovitých šelem například ve Skandinávii, Švýcarsku, Slovinku, ale také v Bavorsku. Toto zařízení bylo použito ke krátkodobé imobilizaci zvířete a následnému nasazení telemetrického obojku v rámci společného monitoringu rysa ostrovida národních parků Šumava a Bavorský les.

Současné vedení Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti se tímto případem nezabývalo z toho důvodu, že k důslednému prošetření interním auditem již došlo, hned po úhynu rysa, s jasným výsledkem. Pokud bylo podáno trestní oznámení, budeme s Policií ČR plně spolupracovat. Další kroky budeme konat až na základě výsledku šetření. V současné době Správa NP a CHKO Šumava žádné odchytové zařízení na chráněné druhy nepoužívá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…