Staré pověsti české Jiřího Trnky patří mezi londýnské poklady

07.09.2015 7:34

Restaurovaná verze filmu Staré pověsti české Jiřího Trnky se 17. října představí v mezinárodní premiéře na 59. ročníku Londýnského filmového festivalu. BFI London Film Festival je největší filmovou přehlídkou v Británii a Staré pověsti české uvede v programové sekci Treasures (Poklady.)

Staré pověsti české Jiřího Trnky patří mezi londýnské poklady
Foto: Národní filmový archiv
Popisek: Záběr z filmu Staré pověsti české

„V dubnu 2012 jsme měli tu čest uvést retrospektivu kouzelných filmů Jiřího Trnky v kinech BFI na jižním břehu Temže. Diváci byli filmy nadšeni, a tak když jsme se dozvěděli, že český Národní filmový archiv pracuje na restaurování Starých pověstí českých, byli jsme zvědavi na výsledek. Zklamáni jsme vskutku nebyli. Tento mimořádný film ještě nikdy nevypadal tak dobře a nám bylo ctí, že jsme ho mohli zařadit do programu letošního ročníku London Film Festival, který BFI pořádá. Vynikající úroveň restaurování zajistí, že tento šedesát let starý snímek bude inspirovat i další generace diváků,“ uvádí Julie Pearce, dramaturgyně London Film Festival a vedoucí programového oddělení BFI Southbank.

Staré pověsti české jsou v NFA uchovávány na filmových materiálech různé generace, které mají dohromady délku téměř 30 kilometrů. Obraz byl skenován převážně z originálního kamerového negativu, který se díky péči archivářů dochoval v dobré kondici. V celkové délce má film 119 879 okének obrazu a každé z nich bylo čištěno samostatně.

„Šedesát let je tak dlouhá doba, že lidská paměť nedokáže spolehlivě oživit původní podobu díla, které restaurujeme. Dokáže ale vyvolat vzpomínku na to, jak jsme dílo kdysi vnímali. V případě Starých pověstí českých se pamětníci shodují, že temné tóny obrazu a vzácné barevné akcenty působily tak, že dramatické děje z počátků českých dějin byly ještě působivější. Restaurátoři vyvinuli maximální úsilí, aby film neztratil dobové rysy a aby byly odstraněny jen historické nánosy a poškození, k nimž došlo v průběhu času,“ dodává Michal Bregant, generální ředitel NFA.

U příležitosti restaurování vydal Národní filmový archiv o Trnkově filmu knihu. Vedle podrobné zprávy o procesu digitálního restaurování se čeští i zahraniční autoři studií podrobně věnují vzniku filmu a jeho roli v tzv. jiráskovské akci, zhodnocují pozici Jiřího Trnky jako svébytného tvůrce ve strukturách znárodněné kinematografie, zabývají se stylem a vyprávěním filmu, specifiky Trnkových loutek a jeho spoluprací s hudebním skladatelem Václavem Trojanem. Krom rozhovorů je kniha doplněna též edicí archivních materiálů a disponuje bohatým obrazovým doprovodem. Editorkou publikace je vedoucí oddělení výzkumu NFA Lucie Česálková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…