Starosta města apeluje na firmy, aby společně pomohly řešit problém zaměstnanců firmy Schott

03.07.2012 18:11 | Zprávy

Starosta Města Valašské Meziříčí Jiří Částečka dnes vyzval vedení místních firem k řešení vypořádat se s kritickou situací, která nastala v důsledku ukončení výroby fotovoltaických modulů společnosti Schott Solar CR.

Starosta města apeluje na firmy, aby společně pomohly řešit problém zaměstnanců firmy Schott
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Dne 29. června 2012 oznámila společnost Schott Solar ukončení své činnosti v České republice. Společnost Schott Solar byla nejenom největším tuzemským výrobcem solární techniky, ale i jedním ze dvou největších zaměstnavatelů ve Valašském Meziříčí.

Toto rozhodnutí se bezprostředně dotkne 497 zaměstnanců, nepřímo dalších téměř 1200 osob na nich finančně závislých. Zátěží pro město může být i nárůst dlouhodobé nezaměstnanosti, která se pohybovala na hranici 8 procent a narůst může být až o necelé 2 procenta. Najít odpovídající zaměstnání v regionu je i tak velmi obtížné. V souvislosti s tím město očekává prohloubení stávajících sociálních problémů.

Rozměr a dopad stávající situace donutil vedení města k operativním krokům. Po zvážení scénářů vývoje situace ve městě starosta Jiří Částečka vyzývá všechny regionální zaměstnavatele ke spolupráci a společnému řešení problému.

„Firma Schott Solar patřila s necelými pěti sty zaměstnanci k největším místním zaměstnavatelům a ukončení její činnosti může pro město a přilehlý region znamenat fatální důsledky. Se samotnou společností jsme jako město nikdy neměli sebemenší problémy a za její pád může celosvětová globální situace. Za danými zaměstnanci však musíme vidět i jejich rodiny, kterých se situace negativně dotkne. O finančním zatížení v sociální oblasti nemluvě. Nejrelevantnějším řešením dané situace může být zejména nabídka zaměstnání, “ uvedl Jiří Částečka.

Starosta města Jiří Částečka vyzývá všechny zaměstnavatele v regionu, aby nabídly dlouhodobé či krátkodobé alternativní zaměstnání nebo se jinak zapojily k řešení problému. Největší očekávání se klade na velké zaměstnavatele a tradiční domácí firmy.

„Tímto si dovoluji zástupce všech zaměstnavatelů pozvat na mimořádné setkání, které se bude konat ve středu 11. července v 8:30 hodin ve velké zasedací místnosti Městského úřadu Valašské Meziříčí, budova radnice. Předmětem setkání bude projednání aktuální informace a hledání společného řešení a stanoviska,“ řekl Jiří Částečka.

Problém však není zdaleka pouze problémem města Valašské Meziříčí, ale negativně zasáhne celý region. Zejména tři největší města: Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm a Vsetín. „Ukončení výrobní činnosti společnosti Schott Solar vnímám jako významný globální problém, který zasáhne i naše město. Jako starostka města se přikláním k výzvě starosty Jiřího Částečky a chci oslovit rožnovské firmy, aby pomohly s řešením problému a nabídly alternativní zaměstnání,“ uvedla starostka Rožnova pod Radhoštěm Markéta Blinková, která se přidává k výzvě firmám.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Akce v terénu, které pořádá Dům přírody Brd, si navštěvníci oblíbili

20:48 AOPK ČR: Akce v terénu, které pořádá Dům přírody Brd, si navštěvníci oblíbili

Dům přírody Brd v létě oslaví rok od svého otevření. Lidé si do nového návštěvnického střediska hned…