Státní fond rozvoje bydlení: Program JESSICA začíná druhou obrátku

13.07.2015 13:54

Program JESSICA Státního fondu rozvoje bydlení již vyčerpal celou částku alokovanou na léta 2013–2015 a začíná realizovat tzv. druhou obrátku. To znamená, že uspokojí více žadatelů o zvýhodněný úvěr.

Státní fond rozvoje bydlení: Program JESSICA začíná druhou obrátku
Foto: Státní fond rozvoje bydlení
Popisek: Státní fond rozvoje bydlení, logo

„Díky úspěšnému čerpání programu JESSICA se již podařilo podpořit modernizaci 5 445 bytů v znevýhodněných zónách měst,“ hodnotí program ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a dodává: „Přes omezené územní zaměření podpory na problematické zóny se alokovaná částka vyčerpala už půl roku před uzavřením programu a díky pokračujícímu zájmu žadatelů můžeme ihned začít realizovat druhou obrátku.“

SFRB v tuto chvíli eviduje 141 podepsaných smluv v celkovém objemu 565,9 miliónu Kč a 16,3 miliónu korun připadá na schválené či schvalované žádosti o úvěr. Žadatelům, kteří jsou zatím v náhradním režimu, tzn. na pomyslné „čekací listině“, bude moci Fond vyhovět díky penězům, které byly uspořeny v rámci administrace programu a zdrojům, které se do programu vracejí z již splácených úvěrů.

„Původně bylo na projekty vyčleněno 550 miliónů korun do konce roku 2015, ty se nám již podařilo úspěšně vyčerpat. Díky úsporám v nákladech na administraci programu a jeho rychlému spuštění a vyhodnocování žádostí se již začínají půjčené prostředky vracet a můžeme tak poskytnout podporu i dalším projektům,“ říká k současné situaci Eva Helclová, ředitelka SFRB.  

Žadatelé nejčastěji využívají finanční prostředky na snižování energetické náročnosti budov – tj. na zateplení obvodového pláště nebo střechy a na výměnu oken, rekonstrukci vnitřních prostor či na nové výtahy nebo jejich modernizaci. Průměrná energetická úspora na jednom objektu činí 42 %. Pokud procenta přepočítáme na celkovou úsporu ve všech domech, na jejichž rekonstrukci se finančně podílela JESSICA, dojdeme k 19 862 MWh (71 503 GJ).

JESICCA ve zkratce

Název programu JESSICA je zkratkou vytvořenou z anglického Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas. Program je financovaný z Integrovaného operačního programu (IOP) zaměřeného na rozvoj znevýhodněných městských částí, tzv. IPRM zón.

Plán rozvoje těchto zón České republice zpracovalo 41 měst, ale do programu se jich zapojilo jen 25, a to Bohumín, České Budějovice, Děčín, Frýdek-Místek, Hodonín, Jablonec nad Nisou, Karviná, Kladno, Kroměříž, Mladá Boleslav, Most, Náchod, Nový Jičín, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Přerov, Příbram, Strakonice, Tábor, Třebíč, Uherské Hradiště, Vsetín a Znojmo.

Finanční prostředky na rekonstrukci či modernizaci bytových domů o minimálně čtyřech bytových jednotkách mohou ve vymezených lokalitách využít všichni vlastníci domů bez rozdílu právní subjektivity.

Výhody programu JESSICA

Hlavními výhodami programu JESSICA jsou velmi nízká úroková sazba a její fixace po celou dobu splácení. Komerční banka a.s. jako správce Fondu rozvoje měst poskytuje úvěry z Programu JESSICA již od 0,58 % p.a. na dobu 10 let. Navíc je úvěr oproštěn od veškerých běžných poplatků za správu a poskytnutí. I přes fixní úrok po celou dobu trvání splácení má klient možnost provádět mimořádné splátky bez jakýchkoliv poplatků.

Pro aktuální informace sledujte Program JESSICA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …