Státní podnik DIAMO převzal čištění kontaminovaných vod z areálu lagun OSTRAMO

06.03.2019 18:36

Závod ODRA státního podniku DIAMO převzal zařízení čistírny lagunových vod v Ostravě a od 1. března 2019 zajišťuje čištění silně kontaminovaných vod z prostoru ropných lagun po chemičce OSTRAMO.

Státní podnik DIAMO převzal čištění kontaminovaných vod z areálu lagun OSTRAMO
Foto: red
Popisek: Budova ředitelství s.p. DIAMO

Státní podnik se na převzetí technologie, včetně 15 zaměstnanců, dohodl s dosavadním provozovatelem, firmou AQUATEST a.s., ze Sdružení ČISTÁ OSTRAVA, které mělo na starosti první etapu sanace lagun. Státní podnik DIAMO tak může pružněji reagovat na aktuální i budoucí potřeby ochrany podzemních vod v kombinaci s dalšími činnostmi souvisejícími se sanačními pracemi na lagunách.

Čistírna lagunových vod (ČLV) slouží od roku 2010 pro dekontaminaci čerpaných podzemních lagunových vod a lagunových vod srážkového charakteru. Čištění probíhá na principu kombinace fyzikálních, fyzikálně chemických a chemických metod. Technologie a kapacita ČLV respektuje velmi variabilní složení čerpaných vod a zajišťuje jejich cílovou dekontaminaci na požadované limitní koncentrace kontaminantů s následným odváděním takto přečištěných vod do veřejné kanalizace společnosti OVaK. DIAMO, s. p., předpokládá přečištění až 32 000 m3 kontaminovaných vod z prostoru lagun a jejich podloží ročně. V souladu se stanoviskem Ministerstva životního prostředí z 10. dubna 2018 (čj.: MŽP/2018/750/770) je čerpání a čištění lagunových vod nutno zajistit po celou dobu sanace lagun OSTRAMO, tedy minimálně do roku 2026.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…