Státní pozemkový úřad je nejtransparentnější organizační složkou státu za rok 2021

23.08.2022 20:04

Státní pozemkový úřad (SPÚ) získal první místo v hodnocení organizačních složek státu podle K-Indexu od neziskové organizace Hlídač státu. S počtem 1,52 bodů si vysloužil hodnocení nejvyšší s ratingem A a navázal tak na sérii úspěchů z předchozích let. Ze všech hodnocených subjektů se SPÚ umístil na pátém místě.

Státní pozemkový úřad je nejtransparentnější organizační složkou státu za rok 2021
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad

„Jsem velmi rád, že transparentní hospodaření, které je naší dlouhodobou prioritou je vidět. V loňském a předloňském roce jsme obsadili 2. místo a letos jsme předčili naše očekávání. Hlídač státu vyhlásil K-Index popáté, a vždy se nám podařilo umístit se v celkovém hodnocení všech prověřovaných organizací v první desítce,“ uvedl k umístění ústřední ředitel Martin Vrba.

Index korupčního rizika – zkráceně K–Index, je ukazatel míry rizikových faktorů spojených s rizikem korupce a nehospodárným nakládáním veřejných peněz. Rating A znamená, že hodnotící subjekt nevykazuje téměř žádné rizikové faktory. Zakázky z jednotlivých oborů se u dodavatelů nekoncentrují, ani že se zakázky s podezřelou cenou nekoncentrují u žádných dodavatelů. V souhrnném hodnocení TOP 100 subjektů SPÚ získal páté místo. V hodnocení TOP 100 subjektů jsou zahrnuty také státní podniky, příspěvkové organizace, města, státní nemocnice nebo pojišťovny.

Analytický nástroj K-Index z dílny Hlídače státu analyzoval za rok 2021 přes 800 tisíc smluv v celkové hodnotě více než 3 000 miliard Kč, které státní úřady, organizace a instituce uzavřely se soukromými subjekty. Nyní jsou k dispozici výsledky více jak 1000 největších státních úřadů za minulý rok. K-Index odhaluje klíčová rizika v hospodaření úřadů s veřejnými prostředky a poskytuje zpětnou vazbu a pomocnou ruku k jejich nápravě, a to již 5. rokem.

K-Index na roční bázi hodnotí státní úřady, instituce a organizace, kterých se týká Zákon o registru smluv, a které uzavřely v daném roce se soukromými subjekty minimálně 60 smluv nebo hodnota takových smluv převyšuje 48 milionů Kč. Do výsledné analýzy a porovnání jsou zahrnuté centrální úřady (ministerstva a kraje), státní a městské úřady, firmy, organizace, nemocnice, dopravní podniky i například vysoké školy, které zřizuje stát.

Nástroj K-Index pomáhá k zodpovědnému hospodaření státních úřadů, organizací a institucí. Detailně identifikuje slabá místa ve fungování organizací a následně poskytuje individuálně sadu doporučení.

Výsledky Top 100 nejlepších subjektů podle K–Indexu pro rok 2021 si můžete prohlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…