Státní pozemkový úřad obhájil druhé místo podle K-Indexu

24.08.2021 16:49

Protikorupční uskupení Hlídač státu vyhlásilo výsledky indexu korupčního rizika K-Index za rok 2020. Státní pozemkový úřad (SPÚ) obhájil celkové druhé místo a s počtem 0,58 bodů si vysloužil hodnocení nejvyšší.

Státní pozemkový úřad obhájil druhé místo podle K-Indexu
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad

Na škále od A po F získal rating A, který znamená, že hodnotící subjekt nevykazuje téměř žádné rizikové faktory. Zakázky z jednotlivých oborů se u dodavatelů nekoncentrují, ani že se zakázky s podezřelou cenou nekoncentrují u žádných dodavatelů. Ze všech subjektů se SPÚ umístil na druhém místě za PRISKO a.s.

„Hlídač státu vyhlásil K-Index počtvrté, vždy se nám podařilo v celkovém hodnocení všech prověřovaných organizací umístit se v první desítce. V loňském roce jsme obsadili 2. místo a letos jsme ho obhájili. I podle počtu získaných bodů je vidět, že se stále zlepšujeme. Jsem rád, že náš přístup k transparentnosti a dobré praxi, je vidět,“ uvedl k ocenění ústřední ředitel Martin Vrba.

Analytický nástroj K-Index z dílny Hlídače státu prověřil za rok 2020 téměř 900 tisíc smluv v celkové hodnotě 4500 miliard Kč, které státní úřady, organizace a instituce uzavřely se soukromými subjekty. Nyní jsou k dispozici výsledky více jak 1000 státních úřadů za rok 2020. K-Index odhaluje klíčová rizika v hospodaření úřadů s veřejnými prostředky a poskytuje zpětnou vazbu a pomocnou ruku k jejich nápravě.

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12721 lidí

K-Index hodnotí na roční bázi státní úřady, instituce a organizace, kterých se týká Zákon o registru smluv, a které uzavřely v daném roce se soukromými subjekty minimálně 60 smluv nebo hodnota takových smluv převyšuje 48 milionů Kč. Do výsledné analýzy a porovnání jsou zahrnuté centrální úřady (ministerstva a kraje), státní a městské úřady, firmy, organizace, nemocnice, dopravní podniky i například vysoké školy, které zřizuje stát.

Nástroj K-Index pomáhá k zodpovědnému hospodaření státních úřadů, organizací a institucí. Detailně identifikuje slabá místa ve fungování organizací a následně poskytuje individuálně sadu doporučení.

Výsledky Top 100 nejlepších subjektů podle K–Indexu pro rok 2020 si můžete prohlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ: Stížnosti na energošmejdy se množí, oběti loví i v restauracích

13:21 ERÚ: Stížnosti na energošmejdy se množí, oběti loví i v restauracích

S oživením energetického trhu roste také aktivita nepoctivých zprostředkovatelů. Na praktiky tzv. en…