Vlček (STAN): Chceme obcím opravdu dávat větší manévrovací prostor

24.05.2024 13:09 | Zprávy

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 24. května 2024 k zákonu o úřednících územních samosprávných celků

Vlček (STAN): Chceme obcím opravdu dávat větší manévrovací prostor
Foto: Redakce
Popisek: starosta Pacova Lukáš Vlček, BEZPP

Pane předsedající, děkuji. Já se pokusím do těch dvou minut vejít.

Děkuji, vašim prostřednictvím, pane předsedající, paní kolegyni Vildumetzové, za ty dotazy. Jsem velmi rád, že můžu na mikrofon, stejně jak nejenom já, ale tak, jak o tom hovoří mnohokráte ministr vnitra nebo respektive Ministerstvo vnitra, tyto kroky v žádném, v žádném případě nesměřují k násilnému slučování obcí, ale k posilování meziobecní spolupráce.

My oba dva jsme byli v řadě úspěšných projektů Svazu měst a obcí, máme toho mnoho za sebou a řekl bych úspěšných projektů, to znamená, to, co i já navrhuji tím pozměňujícím návrhem, víceméně i vyplývá z těch našich, řekl bych, bohatých zkušeností z těch předchozích projektů.

To, proč to děláme, je za prvé tedy posilovat samostatnost, nebo respektive podporovat meziobecní spolupráci. Jak víme, tak obce spolu můžou spolupracovat nejenom, řekněme, skrze svazky obcí, ale skrze tedy institut společenství obcí, řekněme, my se s tím snažíme zvyšovat tu takzvanou flexibilitu, aby obce měly více prostoru. Víme, že řada obcí spolu dneska kooperuje i v jiných právních formách, ať jsou to akciové společnosti, či družstva, záleží na charakteru činnosti.

To znamená, i ten můj pozměňující návrh vede právě k tomu, abychom obcím opravdu dávali ten takzvaně větší manévrovací prostor, aby mohly více sdílet personální kapacity, aby dosahovaly provozních úspor, abychom budovali profesionální týmy lidí v území i k tomu takzvanému koordinovanému rozvoji regionu. To znamená, těch důvodů je tam vícero. Víme, že jsou to oblasti, které se dotýkají nejenom a pouze samosprávy, nebo přeneseného výkonu státní správy, ale bavme se i o tématech, jako je školství, jako je odpadové hospodářství, dopravní obslužnost.

To znamená, opravdu a je důležité to na mikrofon říci znovu, nikterak toto nevede, nevede k násilnému slučování obcí, ale k posilování meziobecní spolupráce. A budu rád, pokud budu moci vysvětlovat dále.

Děkuji za slovo, pane předsedající.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

18:02 Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

Jednou za pět let je občanům EU dána teoretická možnost něco ovlivnit. Ve skutečnosti je to trochu i…