CESNET bude spolupracovat s House of Lobkowicz na digitalizaci uměleckých sbírek

23.05.2024 19:15 | Tisková zpráva

Sdružení CESNET a zástupci rodiny Lobkowiczů podepsali memorandum o spolupráci, jejímž cílem je digitalizace rodových uměleckých sbírek a jejich zpřístupnění široké veřejnosti. Dlouhodobé vzdělávací aktivity zaštítěné organizací House of Lobkowicz se díky digitalizaci stanou dostupnějšími pro zájemce jak v České republice, tak v zahraničí.

CESNET bude spolupracovat s House of Lobkowicz na digitalizaci uměleckých sbírek
Foto: cesnet.cz
Popisek: CESNET - logo

Významným využitím digitalizace bude podpora programu Mladý kurátor, v jehož rámci studenti pracují s reálnými uměleckými předměty z Lobkowiczkých sbírek. Jejich digitální trojrozměrné kopie umožní studentům pokračovat ve studiu předmětů i v domácím prostředí. CESNET bude spolupracovat na podpoře tohoto programu s Fakultou informačních technologií ČVUT.

Spolupráce House of Lobkowicz se sdružením CESNET přispěje k rozvoji a popularizaci historie, kultury, ale také technologického pokroku v duchu kréda rodiny Lobkowiczů: Sdílíme minulost, tvoříme budoucnost.

„Navázání partnerství s rodinou Lobkowiczů je pro nás velkou výzvou. Budeme chtít podtrhnout její historický odkaz, tradici i kulturní bohatství, které představují její výjimečné sbírky. Využijeme naše unikátní technologie i zkušenosti na poli digitalizace historických předmětů,“ říká Dr. Sven Ubik ze sdružení CESNET.

Sdružení dlouhodobě spolupracuje se sbírkotvornými institucemi při výzkumu a vývoji nových způsobů digitalizace a prezentace kulturního dědictví. Tyto nové metody nacházejí uplatnění ve vzdělávání, v distančním zpřístupnění předmětů i v nových formách dokumentace unikátních objektů kulturního dědictví.

V poslední době CESNET zaujal například spoluprací s Muzeem hlavního města Prahy při vytváření digitálních pohyblivých 3D replik historických oděvů z depozitáře muzea. Na podobných projektech pracuje s Národním muzeem i dalšími organizacemi.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Jeho cílem je provoz a rozvoj ICT služeb, které tvoří národní e-infrastrukturu pro výzkum, vývoj a vzdělávání e-INFRA CZ. Nedílnou součástí aktivit je také výzkum a vývoj v oblasti informačních a komunikačních technologií. CESNET je aktivním partnerem v řadě zahraničních výzkumných infrastruktur, jako jsou panevropská síť pro výzkum, vývoj a vzdělávání GÉANT, evropská gridová infrastruktura EGI.eu a evropská infrastruktura pro otevřenou vědu EOSC. Více informací najdete ZDE a ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: E-aukce na budovu pošty v Olomouci má svého vítěze

7:44 Česká pošta: E-aukce na budovu pošty v Olomouci má svého vítěze

Dnes v dopoledních hodinách se uskutečnila elektronická aukce budovy České pošty na Horním náměstí v…