Státní úřad inspekce práce: V Mikulově proběhla velká akce zaměřená na nelegální zaměstnávání

09.03.2018 7:33

V pondělí 5. 3. 2018 proběhla v jihomoravském Mikulově kontrolní akce zaměřená na nelegální zaměstnávání, které se zúčastnilo 12 inspektorů z brněnského oblastního inspektorátu práce a desítky příslušníků Policie České republiky.

Státní úřad inspekce práce: V Mikulově proběhla velká akce zaměřená na nelegální zaměstnávání
Foto: SÚIP
Popisek: Státní úřad inspekce práce.

Na pracovištích kontrolované firmy bylo prověřeno celkem 78 osob, z toho bylo 13 občanů České republiky a 65 pracovníků z jiných států. U 34 cizinců bylo zjištěno, že nemají platné pracovní povolení pro práci v České republice a byli ihned odvezeni Policií ČR k řízení o vyhoštění.

Zahraniční pracovníky zprostředkovalo celkem 5 agentur práce. Jedna společnost, která není agenturou práce, dodala pracovníky opakovaně. Každé agentuře práce i dodavateli bez povolení ke zprostředkování zaměstnání hrozí pokuta až do výše 10 milionů korun za případné umožnění výkonu nelegálního zaměstnávání a činnost zastřené agentury práce. Celá akce proběhla hladce a byla velmi dobře zorganizována díky úzké spolupráci mezi policisty z Odboru cizinecké policie Jihomoravského kraje a Oblastním inspektorátem práce pro Jihomoravský a Zlínský kraj.

O Státním úřadu inspekce práce (SÚIP)

Státní úřad inspekce práce je orgán státní správy, jehož úkolem je kontrola dodržováni povinností plynoucích z pracovněprávních předpisů, včetně předpisů o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. SÚIP má své sídlo v Opavě a je řízen Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky. Pod SÚIP spadá 8 oblastních inspektorátů práce: OIP Hlavní město Praha, OIP Středočeský kraj, OIP Jihočeský kraj a Vysočina, OIP Plzeňský a Karlovarský kraj, OIP Ústecký a Liberecký kraj, OIP Královéhradecký a Pardubický kraj, OIP Jihomoravský a Zlínský kraj, OIP Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Kromě kontrol patří k základním úkolům Úřadu i inspektorátů poradenská, konzultační a osvětová činnost. Činnost SÚIP a inspektorátů se řídí zákonem č. 251/2005 Sb., o inspekci práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…