Státní úřad pro jadernou bezpečnost: Zástupci jednali s australskými protějšky

12.05.2019 14:02

Pracovníci odboru pro kontrolu nešíření ZHN se v pondělí 6. května setkali na půdě SÚJB se zástupci Australského úřadu pro záruky a nešíření (ASNO).

Státní úřad pro jadernou bezpečnost: Zástupci jednali s australskými protějšky
Foto: Archiv
Popisek: SÚJB

Jednání proběhlo v souvislosti s implementací Česko-australské dohody o spolupráci při mírovém využívání jaderné energie a převodech jaderného materiálu. Jednání se zejména věnovalo otázce tzv. obligací, tedy závazků a podmínek, které jsou spojeny s jadernými materiály různého původu. Zástupci obou zemí prezentovali, jak zpracovávají údaje v rámci státního systému evidence a kontroly jaderných materiálů s ohledem na různé obligace při mezinárodních převodech těchto materiálů. Kromě otázky obligací došlo také na aktualizaci kontaktních údajů a informování české strany o těžbě uranu v různých australských lokalitách. Součásti jednání byla i výměna bohatých zkušeností s provozem monitorovacích stanic Organizace smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek (CTBTO) nacházejících se na území obou států. V neposlední řadě došlo na debatu týkající se návrhu Smlouvy o zákazu výroby štěpných materiálů pro jaderné zbraně (FMCT), jejíž přijetí obě země podporují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…