Státní veterinární správa: Chovatel na Frýdlantsku nezákonně zacházel s uhynulým skotem

07.08.2022 18:34 | Tisková zpráva

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) z Libereckého kraje při kontrole u chovatele v Novém Městě pod Smrkem na Frýdlantsku nalezli tři uhynulé kusy skotu, z toho dva již v pokročilém stavu rozkladu. Nyní vyšetření potvrdilo úhyn skotu před více než dvěma měsíci.

Státní veterinární správa: Chovatel na Frýdlantsku nezákonně zacházel s uhynulým skotem
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Při kontrole provedené na základě obdrženého podnětu dále inspektoři zjistili zásadní nedostatky v označování a evidencí zvířat. Chovateli proto až do nápravy stavu zakázali přemísťovat zvířata z hospodářství a do hospodářství.

Veterinární inspektoři při kontrole hospodářství nalezli uhynulou dospělou krávu a také dva další kusy dospělého skotu ve stadiu rozkladu. Na pokyn SVS musela být těla skotu vyhrabána a chovatel je následně předal asanačnímu podniku k neškodnému odstranění. Současně byly odebrány vzorky, které byly odeslány k vyšetření do Kriminalistického ústavu Policie ČR. Následně experti v Kriminalistickém ústavu zjistili, že zvířata uhynula před více než dvěma měsíci od nálezu.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí

S těly uhynulých hospodářských zvířat musí chovatelé nakládat v souladu se zákonem. Svévolné zakopání na pozemku je nepřípustné a představuje velké zdravotní riziko pro další zvířata i lidi. Může například dojít ke kontaminaci podzemních vod v okolí.

Z 19 živých kusů skotu, který se v době kontroly na hospodářství nacházely, bylo pouze šest označeno ušními známkami. Chovatel měl rovněž zásadní nedostatky v evidenci zvířat. Na místě inspektoři proto vydali zvláštní opatření dle plemenářského zákona spočívající v zákazu přemísťování všech zvířat do hospodářství nebo z hospodářství.

Zvláštní opatření bude zrušeno krajskou veterinární správou až poté, co chovatel dá tyto záležitosti do pořádku a souladu s legislativou. Nedostatky v značení zvířat a závady v jejich evidenci jsou porušením plemenářského zákona, a tudíž jejich došetření předala Státní veterinární správa České plemenářské inspekci. Za všechna uvedená porušení legislativy chovateli v správním řízení hrozí pokuta v řádu stovek tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…