Státní veterinární správa: Do databáze ztracených psů zatím lidé vložili údaje o téměř 500 psech

14.10.2020 15:13

Do databáze ztracených a nalezených psů vložili lidé od konce února, kdy ji na svých internetových stránkách Státní veterinární správa (SVS) spustila, údaje o téměř 500 psech.

Státní veterinární správa: Do databáze ztracených psů zatím lidé vložili údaje o téměř 500 psech
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Databázi častěji využívají nálezci, než majitelé ztracených psů, vyplývá z dosavadní statistických údajů vztahujících se k aplikaci. Nejčastěji údaje do databáze vkládají městští policisté a útulky pro opuštěná zvířata z některých zejména větších měst.

Aplikaci, která umožňuje chovatelům a nálezcům sdílet informace o ztracených a nalezených psech a tím usnadnit návrat psů k majitelům, spustila SVS v závěru letošního února. Databáze má částečně nahradit některé funkce centrálního registru psů, který má v ČR vzniknout od roku 2022.

„Dle statistických údajů získaných z databáze ztracených a nalezených psů lze říci, že si používání aplikace našlo své místo zejména mezi uživateli z útulků a u městských strážníků některých větších měst. Přidanou hodnotou naší databáze je její jednoduchost a také to, že na rozdíl od většiny soukromých registrů aplikace funguje zdarma,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V současnosti je v České republice několik dalších databází psů provozovaných soukromými subjekty a také některými městy, svůj registr související s vydanými pasy pro zvířata má také Komora veterinárních lékařů. V případě nálezu označeného psa musí městští policisté či správa útulku zpravidla prověřovat údaje hned v několika databázích, v případě, že pes označen není, je vyhledání majitele ještě komplikovanější.

Zadání údaje do databáze na webu SVS zabere vkladateli pár minut, její využití je zcela dobrovolné a zdarma. Do aplikace je třeba specifikovat, zda jde o ztrátu či nález psa, uvést plemeno psa nebo alespoň jeho stručný popis, číslo čipu (nebo tetování), místo a datum nálezu/ztráty, jméno majitele, respektive nálezce, kontakt. Je možné připojit také fotografii psa a případně další informace formou poznámky. Všechny uvedené údaje mají za cíl usnadnit kontakt chovatele a případného nálezce a tím zrychlit návrat psa domů. 

SVS v aplikaci eviduje k 6. říjnu 481 ztracených a nalezených psů, avšak jen ve 280 případech vkladatelé uvedli číslo čipu. SVS proto uživatelům aplikace připomíná užitečnost uvedení čipu, protože to výrazně přispěje k rychlejšímu návratu psa k jeho majiteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.