Státní veterinární správa: Ke konci roku končí monitoring Aujeszkyho choroby u divokých prasat

28.12.2017 22:41

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že k 31. 12. 2017 končí na území České republiky monitoring výskytu Aujeszkyho choroby u ulovených divokých prasat. Nárok na zástřelné ve výši 1000 Kč lze uplatňovat pouze u vzorků odebraných do 31. 12. 2017. Za vzorky odebrané po tomto termínu již nebude propláceno zástřelné.

Státní veterinární správa: Ke konci roku končí monitoring Aujeszkyho choroby u divokých prasat
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Z výsledků posledního rozsáhlého monitoringu Aujeszkyho choroby uskutečněného v letech 2011 až 2013 vyplynulo, že v průměru každý třetí divočák přišel do styku s virem Aujeszkyho choroby a má proti tomuto viru protilátky. Výsledky aktuálního monitoringu, v jehož rámci lovci zaslali k 19. 12. 2017 více než 58.000 vzorků k vyšetření, budou vyhodnoceny v prvním čtvrtletí roku 2018.

I nadále bude v příštím roce platit povinnost vyšetřovat všechna ulovená divoká prasata na přítomnost nebezpečného parazita svalovce (Trichinella spp.). Rovněž bude pokračovat povinné vyšetřování ulovených divokých prasat na africký mor prasat v oblasti s intenzivním odlovem (části krajů: Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský) a v zamořené oblasti (okres Zlín). Výše zástřelného za vzorek odeslaný k laboratornímu vyšetření zůstává na současné úrovní.

Aujeszkyho choroba je nebezpečná nákaza přenosná na více druhů zvířat. Prase je považováno za přirozeného hostitele a může tuto infekci přežít. Nákaza je přenosná na skot, ovce, kozy, psy, kočky, králíky i na volně žijící živočichy, u kterých vyvolává nesnesitelné svědění a končí vždy úhynem. Na člověka se nákaza nepřenáší.

Česká republika má status země prosté Aujeszkyho choroby v chovech domácích prasat. Poslední případ této nákazy u hospodářských zvířat se vyskytl v malochovu prasat v Nové Vsi v okrese Benešov v březnu 2004. Prasata se tehdy nakazila od uloveného divočáka. V posledních letech každoročně dochází k několika případům úhynu loveckých psů na tuto nákazu. Psi se zpravidla infikují během kontaktu s divočáky při lovu. SVS proto opakovaně upozorňuje chovatele, aby pokud možno přímému kontaktu svých psů s divokými prasaty zamezili. Psi by se neměli dostat do styku s krví a vývrhy ani syrovým či nedostatečně upraveným masem divokých ani domácích prasat. Účinná vakcína proti nákaze v současné době neexistuje.

V souvislosti s výskytem afrického moru prasat již od července platí požadavek intenzivního odlovu přemnožených divokých prasat bez rozdílu pohlaví a věkové kategorie v rámci celé ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…