Státní veterinární správa: Péče o uniklé stádo skotu na Českolipsku bude zajištěna

07.09.2022 22:11 | Tisková zpráva

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) z Libereckého kraje řešili v uplynulých dnech podněty chovatele koní z Heřmaniček u Dobranova na Českolipsku a obce s rozšířenou působností (ORP) Česká Lípa. Podle podnětů se na pastvinách zmíněného chovatele mělo pohybovat cizí stádo skotu.

Státní veterinární správa: Péče o uniklé stádo skotu na Českolipsku bude zajištěna
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Při kontrole provedené následně veterinárními inspektory bylo na pastvinách chovatele koní zjištěno 27 kusů skotu různého pohlaví a věku. Pouze méně než polovina zvířat byla označena ušními známkami v souladu s platnou legislativou. Po ověření v centrální evidenci hospodářských zvířat inspektoři zjistili, že stádo pochází z chovu vzdáleného vzdušnou čarou zhruba dva kilometry. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

Daná situace vyžadovala součinnost SVS, ORP Česká Lípa a Policie České republiky. Cílem bylo, co nejrychleji zajistit, aby zvířata neničila cizí majetek a neohrožovala svým pohybem zdraví jiných zvířat a lidí. Ve stádu se totiž nacházeli i býci. Zároveň bylo třeba zvířatům zabezpečit potřebnou péči, výživu a napájení a předejít tak jejich týrání.

Chovatel uprchlého skotu zpočátku bohužel nespolupracoval. Přesto se dnes (5. 9. 2022) podařilo zorganizovat jednání všech složek potřebných k vyřešení případu. Kromě zástupců ORP Česká Lípa a SVS se jednání zúčastnil také zástupce chovatele, jemuž uprchlá zvířata patří a zástupce subjektu, kterému by bylo možno zvířata svěřit do náhradní péče.

Na jednání bylo dohodnuto, že chovatel skotu zajistí dočasné ohrazení stáda, tak aby se nepřemísťovalo na jiné pozemky a zabezpečí skotu náležitou péči na svém, případně náhradním chovu. Inspektoři SVS v následujících dnech provedou kontrolu, zda dotyčný dohodu splnil.

Bez ohledu na další vývoj případu zahájí SVS s chovatelem správní řízení za neposkytnutí péče zvířatům. V něm hrozí chovateli pokuta v řádu desítek tisíc korun. S chovatelem povede správní řízení za nezabezpečení zvířat proti úniku také ORP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…