Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila lepek v „bezlepkových“ pokrmech v restauracích

07.02.2022 9:15 | Tisková zpráva

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci se zaměřením na potraviny a pokrmy označené „bez lepku“ a „nízký obsah lepku“.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila lepek v „bezlepkových“ pokrmech v restauracích
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Inspektoři odebrali k analýze v akreditované laboratoři SZPI celkem 35 vzorků potravin, z toho 21 vzorků balených potravin, 7 vzorků nebalených potravin a 7 vzorků pokrmů. Odběr vzorků inspektoři uskutečnili ve velkoskladech, maloobchodní síti a v restauracích. 

Označení „bez lepku“ může provozovatel použít pouze tehdy, neobsahuje-li potravina nebo pokrm nabízený spotřebiteli více než 20 mg/kg lepku. U potravin nebo pokrmů označených údajem „nízký obsah lepku“ je hraniční hodnota přítomnosti lepku stanovena na 100 mg/kg.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo dopravy: Nová filmová soutěž dává šanci mladým

22:03 Ministerstvo dopravy: Nová filmová soutěž dává šanci mladým

Česká cesta do vesmíru dostává nový rozměr, a to kreativní a filmový.