Štědrý mecenáš i tento rok daruje obcím a městům moravskou vlajku

09.05.2016 21:41

Od příchodu věrozvěstů svatého Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu uplyne letos pátého července 1153 let. Slavnou událost si občané, instituce a radnice připomínají vyvěšením moravské vlajky. Ta je přitom často opomíjeným symbolem. Tento fakt se snaží změnit tajemný mecenáš, který u firmy Alerion stovky kusů moravské vlajky zakoupil a zdarma je městům a obcím rozdává. Podobnou akci uspořádal i loni a pro velký zájem ji letos opakuje.

Štědrý mecenáš i tento rok daruje obcím a městům moravskou vlajku
Foto: Alerion
Popisek: Moravská vlajka

„Loni jsme na přání mladého muže se zájmem o historii rozdali celkem 150 kusů moravských vlajek a poptávka tehdy dalece převyšovala nabídku – letos jich proto bude o 700 více. Jedná se vskutku o netradiční zakázku a věříme, že nová vlajka města a obce opět potěší,“ říká majitel firmy Alerion, která se na výrobu vlajek a praporů specializuje, Tomáš Pokorný. „Stejně jako minulý rok si štědrý dárce přeje zůstat v anonymitě. Celá akce je pro něj především srdeční záležitost a malým osobním dobrodružstvím,“ dodává s úsměvem Pokorný.

Zájemci z řad měst a obcí se mohou o moravskou vlajku hlásit sami. Jak na to?

Firma Alerion plní požadavek záhadného mecenáše a moravské vlajky rozdává dle interní databáze největších moravských měst a obcí. Ovšem i samotní zájemci z řad měst a obcí (nejen nutně moravských, ale i slezských či českých) mohou telefonicky či e-mailem kontaktovat firmu Alerion s žádostí o moravskou vlajku. Po ověření totožnosti připraví zástupci firmy zájemci moravskou vlajku k osobnímu vyzvednutí v sídle společnosti v Brně na adresa Chaloupkova 1. Kontakt pro získání vlajky: e-mail ZDE, tel. 513 035 545

Jaká je historie moravské vlajky?

Moravská orlice byla ve své současné podobě vytvořena v polovině 13. století Přemyslem Otakarem II., když se tento moravský markrabě stal českým králem. Tehdy zavedl stříbrno-červeně šachovanou moravskou orlici v modrém poli vedle stříbrného českého (původně moravského) lva v poli červeném, kterého si tento markrabě z Moravy přinesl, jako král, do Čech. Stříbrno-červeně šachovaná orlice se zlatou korunou a zbrojí (tj. zobákem, jazykem a pařáty) na modrém štítě je v této a pozdější době zachycena uměleckými díly i úředními dokumenty. Nejstarší písemnou zmínku o praporu Moravy přitom přináší popis vlající bílo-červeně šachované moravské orlice v bitvě u Kressenbrunnu 12. 7. 1260 ve veršované kronice Ottokara Štýrského.

Kde všude je moravská orlice k vidění?

Nejstarší barevné vyobrazení moravské orlice, nedlouho po jejím vzniku, můžeme vidět v sále městského hradu Gozzoburgu v Kremži (z doby kolem roku 1270), neboť Přemysl Otakar II. tehdy vládl nad Rakouskými zeměmi. Z roku 1361 dále pochází znaková galerie Karla IV. na hradě Laufu u Norimberka. V jeho erbovním sále vidíme znaky Moravy a Čech, dalších zemí, duchovních, šlechticů i měst. Nástěnná malba moravské orlice je též ve špaletě vchodu do místnosti v prvním patře velké věže hradu Karlštejna. Četná vyobrazení moravské orlice jsou zachycena na iluminacích v Jihlavské právní knize (Kodexu Gelnhausen) z roku 1407. Zde je použita v heraldické výzdobě textu, na štítech, čabrakách koní, ale také praporech nesených moravskými markrabaty a českými králi 13. až 15. století. Moravská orlice se tu objevuje samostatně i společně s českým lvem.

Která je ta pravá?

„Vlajka Moravy nebyla nikdy závazně ustanovena a v průběhu staletí se postupně používaly různé podoby, které se dnes označují jako historické a mohou se užívat taktéž,“ vysvětluje Tomáš Pokorný. „Na Moravě je tak často k vidění i žluto-červená vlajka z 19. století, v současnosti doplňována neoficiální žluto-červeně šachovanou orlicí v modrém štítu. Ovšem stříbrno/bílo-červeně šachovaná orlice v modrém poli štítu či na modrém listu praporu nebo vlajky, nás provází od počátků naší státnosti a je i takto právně kodifikována,“ dodává Pokorný, proč rozdávají vlajku právě v této podobě. Ústava České republiky jmenuje všechny tři historické země (Čechy, Moravu a Slezsko), jejich jednotu i rozmanitost symbolicky vyjadřuje velký státní znak ČR (s moravskou orlici) i znaky a vlajky krajů, včetně státních barev (trikolóry) i vlajky. Používání bílo-červeně šachované orlice v modrém listu vlajky je taktéž doporučováno všemi renomovanými odborníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…