Štědrý mecenáš i tento rok daruje obcím a městům moravskou vlajku

09.05.2016 21:41

Od příchodu věrozvěstů svatého Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu uplyne letos pátého července 1153 let. Slavnou událost si občané, instituce a radnice připomínají vyvěšením moravské vlajky. Ta je přitom často opomíjeným symbolem. Tento fakt se snaží změnit tajemný mecenáš, který u firmy Alerion stovky kusů moravské vlajky zakoupil a zdarma je městům a obcím rozdává. Podobnou akci uspořádal i loni a pro velký zájem ji letos opakuje.

Štědrý mecenáš i tento rok daruje obcím a městům moravskou vlajku
Foto: Alerion
Popisek: Moravská vlajka

„Loni jsme na přání mladého muže se zájmem o historii rozdali celkem 150 kusů moravských vlajek a poptávka tehdy dalece převyšovala nabídku – letos jich proto bude o 700 více. Jedná se vskutku o netradiční zakázku a věříme, že nová vlajka města a obce opět potěší,“ říká majitel firmy Alerion, která se na výrobu vlajek a praporů specializuje, Tomáš Pokorný. „Stejně jako minulý rok si štědrý dárce přeje zůstat v anonymitě. Celá akce je pro něj především srdeční záležitost a malým osobním dobrodružstvím,“ dodává s úsměvem Pokorný.

Zájemci z řad měst a obcí se mohou o moravskou vlajku hlásit sami. Jak na to?

Firma Alerion plní požadavek záhadného mecenáše a moravské vlajky rozdává dle interní databáze největších moravských měst a obcí. Ovšem i samotní zájemci z řad měst a obcí (nejen nutně moravských, ale i slezských či českých) mohou telefonicky či e-mailem kontaktovat firmu Alerion s žádostí o moravskou vlajku. Po ověření totožnosti připraví zástupci firmy zájemci moravskou vlajku k osobnímu vyzvednutí v sídle společnosti v Brně na adresa Chaloupkova 1. Kontakt pro získání vlajky: e-mail ZDE, tel. 513 035 545

Jaká je historie moravské vlajky?

Moravská orlice byla ve své současné podobě vytvořena v polovině 13. století Přemyslem Otakarem II., když se tento moravský markrabě stal českým králem. Tehdy zavedl stříbrno-červeně šachovanou moravskou orlici v modrém poli vedle stříbrného českého (původně moravského) lva v poli červeném, kterého si tento markrabě z Moravy přinesl, jako král, do Čech. Stříbrno-červeně šachovaná orlice se zlatou korunou a zbrojí (tj. zobákem, jazykem a pařáty) na modrém štítě je v této a pozdější době zachycena uměleckými díly i úředními dokumenty. Nejstarší písemnou zmínku o praporu Moravy přitom přináší popis vlající bílo-červeně šachované moravské orlice v bitvě u Kressenbrunnu 12. 7. 1260 ve veršované kronice Ottokara Štýrského.

Kde všude je moravská orlice k vidění?

Nejstarší barevné vyobrazení moravské orlice, nedlouho po jejím vzniku, můžeme vidět v sále městského hradu Gozzoburgu v Kremži (z doby kolem roku 1270), neboť Přemysl Otakar II. tehdy vládl nad Rakouskými zeměmi. Z roku 1361 dále pochází znaková galerie Karla IV. na hradě Laufu u Norimberka. V jeho erbovním sále vidíme znaky Moravy a Čech, dalších zemí, duchovních, šlechticů i měst. Nástěnná malba moravské orlice je též ve špaletě vchodu do místnosti v prvním patře velké věže hradu Karlštejna. Četná vyobrazení moravské orlice jsou zachycena na iluminacích v Jihlavské právní knize (Kodexu Gelnhausen) z roku 1407. Zde je použita v heraldické výzdobě textu, na štítech, čabrakách koní, ale také praporech nesených moravskými markrabaty a českými králi 13. až 15. století. Moravská orlice se tu objevuje samostatně i společně s českým lvem.

Která je ta pravá?

„Vlajka Moravy nebyla nikdy závazně ustanovena a v průběhu staletí se postupně používaly různé podoby, které se dnes označují jako historické a mohou se užívat taktéž,“ vysvětluje Tomáš Pokorný. „Na Moravě je tak často k vidění i žluto-červená vlajka z 19. století, v současnosti doplňována neoficiální žluto-červeně šachovanou orlicí v modrém štítu. Ovšem stříbrno/bílo-červeně šachovaná orlice v modrém poli štítu či na modrém listu praporu nebo vlajky, nás provází od počátků naší státnosti a je i takto právně kodifikována,“ dodává Pokorný, proč rozdávají vlajku právě v této podobě. Ústava České republiky jmenuje všechny tři historické země (Čechy, Moravu a Slezsko), jejich jednotu i rozmanitost symbolicky vyjadřuje velký státní znak ČR (s moravskou orlici) i znaky a vlajky krajů, včetně státních barev (trikolóry) i vlajky. Používání bílo-červeně šachované orlice v modrém listu vlajky je taktéž doporučováno všemi renomovanými odborníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…