Sto let úspěšného vývoje technologií na výrobu energie z odpadů

22.08.2012 17:06

Společnost Vyncke, která se již sto let zabývá vývojem technologií na výrobu energie z biomasy a odpadu, letos oslaví dvacet let úspěšného působení v České republice.

Sto let úspěšného vývoje technologií na výrobu energie z odpadů
Foto: tan
Popisek: Skládka, ilustarční foto

Z původně malé obchodní kanceláře ve Frýdku-Místku se postupně rozrostla ve firmu s více než osmdesáti zaměstnanci. V září letošního roku dojde k slavnostnímu otevření nového areálu v průmyslové zóně v Chlebovicích. Během dvaceti let zde vznikl tým vysoce kvalifikovaných specialistů, techniků a inženýrů, kteří se podílejí na realizaci unikátních technologií po celém světě.

Původem vlámská společnost Vyncke navrhuje a dodává špičkové technologie pro výrobu energie z odpadů na bázi biomasy. Firma však nespoléhá na podporu obnovitelných zdrojů energie, ale zaměřuje se na průmyslové podniky, které mají k dispozici odpad vhodný pro výrobu energie z vlastního výrobního procesu. Díky stoletým zkušenostem a orientaci na výzkum a vývoj dokáže vyrobit energii například z odpadů z výroby piva, kávy nebo rostlinných olejů.

U příležitosti oslav stého výročí založení podniku a dvacetiletého působení v České republice naplánovala firma Vyncke na 6. září letošního roku slavnostní otevření nového výrobně-technologického areálu v Chlebovicích u Frýdku-Místku. Na Frýdecko-Místecku tak vzniknou nová pracovní místa a zakázky pro místní firmy. „Přesun do nové moderní budovy v atraktivním prostředí Palkovických hůrek z původního sídla v Lískovci znamená nejen zvýšení počtu našich zaměstnanců, ale i příležitost pro další firmy, které našemu závodu dodávají komponenty do výroby. V tomto moderním areálu se naše aktivity rozšíří i o vývoj nových technologií,“ říká jednatel české pobočky společnosti Vyncke Petr Salvet.

Firmu přitom k dalšímu růstu v České republice motivovali samotní zaměstnanci. „Díky schopným zaměstnancům – kvalitním českým odborníkům, které ve společnosti zaměstnáváme – prošla naše společnost za poslední léta dramatickým vývojem,“ uvádí Petr Salvet a dodává: „Dříve jsme hlavně vyráběli, dnes tvoří většinu našich činností engineering a naši inženýři se přitom podílejí na realizaci většiny firemních zakázek po celém světě.“

Společnost Vyncke se už od svého založení v roce 1912 zaměřuje na technologie výroby energie spalováním různých odpadů, v poslední době pak i na výrobu čisté energie z komunálního odpadu, a to ve formě horké vody, páry či termálních olejů s výkonem až 100 MW. Vyncke je ve svém oboru na špicce technologického vývoje a za sto let své existence má více než čtyři tisíce referencí po celém světě. Mezi poslední významnější zakázky ve střední Evropě patří například kotel pro kogenerační jednotku E.ONu v jižních Čechách, parní kotel nedaleko Wroclawi v Polsku, velká energocentra pro pro dřevozpracující závod skupiny IKEA na Slovensku a pro škrobárnu v Litvě. Největší zakázkou z poslední doby je pak trigenerační jednotka pro výrobu elektřiny a chlazení serverů v Lucembursku.

O významu společnosti Vyncke a její investice pro město Frýdek-Místek svědčí i skutečnost, že 6. září bude podepsána partnerská smlouva mezi městy Frýdek-Místek a Harelbeke, odkud Vyncke pochází. Vznikne tak prostor pro spolupráci v oblasti kulturní i ekonomické. O slavnostním podpisu smlouvy a otevření nového závodu v Chlebovicích budou média dále informována.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…