Století literárních vztahů s Pobaltím na výstavě Národní knihovny

07.04.2022 9:15 | Tisková zpráva

Výstava „Česko-baltské století – Literatura“ připomíná dlouhou historii vzájemných literárních vztahů s Baltskými státy. Expozice, bude v Národní knihovně přístupná od 7. dubna do 7. května 2022 v klementinské Výstavní chodbě.

Století literárních vztahů s Pobaltím na výstavě Národní knihovny
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - Křižovnická ulice

Pořadateli jsou spolu s Národní knihovnou ČR Velvyslanectví Litevské republiky v ČR, Velvyslanectví Lotyšské republiky v ČR a Velvyslanectví Estonské republiky v ČR.

Diplomatické vztahy mezi Českem, respektive Československem a Estonskem, Lotyšskem a Litvou mají více než stoletou tradici a ještě delší je pak zájem českých čtenářů o baltskou literaturu. Ten se projevuje především tím, že vznikají překlady jejich významných děl. Výstava v Národní knihovně ČR nazvaná „Česko-baltské století – Literatura“ představí hlavní vývoj i trendy jednotlivých časových období od počátků vzájemných vztahů, až po současnost. Zajímavostí je, že za zakladatele české baltistiky bývá považován básník a překladatel František Ladislav Čelakovský s překladem Litevských písní národních (1827).

Expozice si klade za cíl ukázat, jak široká je škála překládaných publikací a že „to své“ si najdou milovníci různých žánrů napříč věkovými kategoriemi. Seznámí také návštěvníky s nejdůležitějšími díly estonské, lotyšské i litevské knižní produkce a odpoví na otázky, co české čtenáře na baltských knihách láká, či jak se tato díla odlišují od severské literatury. Pozornost je věnována i významným překladatelům. Akci pořádá Velvyslanectví Litevské republiky v ČR, Velvyslanectví Lotyšské republiky v ČR a Velvyslanectví Estonské republiky v ČR ve spolupráci s Národní knihovnou ČR.

Česko-baltské století – Literatura
Datum konání výstavy: 7. 4. – 7. 5. 2022
Čas: Po – So, 9 - 19 hodin
Místo: Národní knihovna ČR, Výstavní chodba v přízemí (vchod A)
Vstup na výstavu pouze s platným čtenářským průkazem NK nebo s platnou jednodenní vstupenkou v provozní době NK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…