Středočeský kraj: Do programu Obědy do škol se již zapojilo 46 škol

15.09.2018 21:14

Středočeský kraj pokračuje v přípravných pracích na podání žádosti v rámci projektu „Obědy do škol ve Středočeském kraji“ financovaného z Operačního programu potravinové a materiální pomoci.

Středočeský kraj: Do programu Obědy do škol se již zapojilo 46 škol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova krajského úřadu Středočeského kraje

V měsíci srpnu vyzval školy, aby se do projektu zapojily a využily možnosti zajistit bezplatné stravování pro děti, které to potřebují. „Aktuálně se nám do něj již přihlásilo 46 škol. Ty by měly v rámci 2. pololetí tohoto školního roku zajistit bezplatné stravování pro zhruba 780 dětí v celkové finanční výši 2,2 milionu korun,“ říká náměstek pro oblast financí Gabriel Kovács (ANO 2011).

Jak dále náměstek G. Kovács upřesnil, cílem kraje je zabezpečit školní stravování dětem z mateřských škol a žákům základních škol a případně i žákům víceletých gymnázií ze sociálně slabých rodin ve věku 3 až 15 let, jejichž rodiny se ocitly v hmotné nouzi. „Peníze za obědy nebude kraj platit ze svého rozpočtu, hrazeny budou z prostředků Evropské unie na základě žádosti, kterou kraj podá do již vyhlášené výzvy Ministerstva školství zaměřené na bezplatné stravování,“ upřesnil náměstek Kovács.

Z celkového počtu 46 zapojených škol, jako žadatelů o dotaci jsou 3 gymnázia, 17 základních škol, 8 mateřských škol a 18 žadatelů, kdy je ZŠ a MŠ spojena dohromady.

Zaplacení oběda také není finanční podporou rodin, ale přímou podporu dětí, které dostanou ve škole oběd. U dětí z mateřských škol to je jedno hlavní jídlo a dvě jídla doplňková včetně pitného režimu po celou dobu pobytu v mateřské škole. U žáků základních škol pak jde o oběd, kterým se rozumí polévka nebo předkrm, hlavní chod, nápoj, případně doplněk, jako je salát, dezert nebo ovoce.

Realizace projektu a jeho administrace si zároveň vyžádá personální posílení v Odboru řízení dotačních projektů Krajského úřadu Středočeského kraje a dílčí měrou i dalších odborů, jako je Odbor finanční, Odbor bezpečnostní ředitel, Odbor školský a Odbor legislativně-právní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…