Středočeský kraj: Soutěž středočeských obcí My třídíme nejlépe již má své vítěze

23.12.2018 14:41

Krajský úřad Středočeského kraje a Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s., odtajnily na dnešním slavnostním večeru, v prostorách galerie kavárny Mánes na Masarykově nábřeží v Praze 1, výsledky 14. ročníku soutěže obcí Středočeského kraje „My třídíme nejlépe“.

Středočeský kraj: Soutěž středočeských obcí My třídíme nejlépe již má své vítěze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova krajského úřadu Středočeského kraje

Slavnostní vyhlášení letos moderoval Milan Herman, který s sebou přivedl mladé talenty právě ze Středočeského kraje. V komorním prostředí Galerie Mánes tak vystoupili vítězové Středočeské soutěže Brdský kos Martin Jirák z Hořovic a talentovaná studentka z Hořovic Erika Řechtáčková.

Zástupci vítězných obcí převzali ocenění z rukou Ing. Jiřího Stehlíka, z oddělení odpadů, odboru životního prostředí a zemědělství Středočeského kraje, a Martiny Filipové, ředitelky oddělení regionálního provozu společnosti EKO-KOM, a. s. Cílem soutěže „My třídíme nejlépe“, která je součástí projektu nazvaného „Podpora recyklace a využití odpadů z obcí Středočeského kraje“, byla aktivní účast co největšího počtu obyvatel obcí a měst zapojených do systému EKO-KOM. Tento systém na území České republiky úspěšně zajišťuje zpětný odběr a využití obalových odpadů, tedy jejich třídění a recyklaci.

Do letošního ročníku soutěže se zapojili obyvatelé již 1 137 středočeských měst a obcí. Zásadním kritériem pro hodnocení obcí a měst byla celková výtěžnost ve všech základních komoditách, tedy plastu, papíru, sklu a kovech. Plusové body pak obce získávaly za sběr nápojových kartonů a za hustotu sběrné sítě (čili kolik obyvatel obce nebo města má k dispozici 1 průměrné kontejnerové hnízdo). Jako v předešlých ročnících se hodnotí období od 4. čtvrtletí roku 2017 do třetího čtvrtletí roku 2018 (včetně). Kritéria, v pořadí již 14. ročníku soutěže „My třídíme nejlépe“ zohledňují potřeby Středočeského kraje v oblasti plnění Plánu odpadového hospodářství kraje. „Ve spolupráci se Středočeským krajem se vždy snažíme kritéria soutěže nastavit motivačně pro komodity, ve kterých je v kraji nevyšší potenciál růstu,“ řekla Ing. Kateřina Půlpánová, regionální manažerka EKO-KOM, a.s.

Stupně vítězů a titul Skokan roku

A kdo třídil nejlépe? V kategorii obcí do 499 obyvatel zvítězila obec Samopše, na druhé příčce skončilo Třebsko a třetí místo patří obci Petrovice II Třebsko.
V kategorii obcí od 500 do 1 999 obyvatel zvítězila obec Sýkořice, před stříbrnými Čisovicemi a bronzovými Lety.

Mezi obcemi s 2 000 až 10 000 obyvateli byl nejlepší Nový Knín, stříbrnou medaili získala Rudná a bronz vybojovalo město Uhlířské Janovice.

V kategorii obcí nad 10 000 obyvatel nejlépe třídili obyvatelé Berouna, druhá příčka patří Mělníku a třetí místo obsadilo město Říčany.

Oceněna byla i obec, která se v třídění odpadů meziročně výrazně zlepšila. Velký “skok” v množství vytříděného odpadu vynesl titul Skokan roku Středočeského kraje městu Nový Knín. Toto ocenění již tradičně uděluje Skupina ČEZ.

Kompletní informace o podmínkách letošního ročníku soutěže, stejně tak i informace o celkovém hodnocení jednotlivých obcí a měst, včetně jejich bodového zisku, jsou zájemcům k nahlédnutí ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…