Středočeský kraj: V Lánech hořela Masarykova vatra

11.09.2018 7:34

Při příležitosti 81. výročí úmrtí prezidenta T. G. Masaryka proběhla v sobotu 8. září 2018 v Lánech tradiční vzpomínková akce „Masarykova vatra“. Akce začala setkáním účastníků v lánské pobočce Muzea T. G. M.

Středočeský kraj: V Lánech hořela Masarykova vatra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muzeum TGM v Lánech

„Na našeho prvního prezidenta vzpomínáme v průběhu oslav 100 let republiky mnohokrát. Jsem rád, že se mohu pravidelně účastnit i této tradice v Lánech, která navíc ukazuje i pevné propojení našeho muzea s obcí a místním spolkovým životem,“ podotkl předseda středočeského výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek (KSČM) po pietním aktu, v rámci kterého byly k hrobu T. G. M. položeny věnce a květiny. Důstojný akt byl uveden oblíbenými písněmi Masaryka a zakončen pozváním na samotné zapálení vatry, kterou zapálil prezident republiky Miloš Zeman.

Akce, kterou pořádá Muzeum T. G. Masaryka v Lánech, Sbor dobrovolných hasičů T. G. M. Lány a Obec Lány, má své kořeny v březnu roku 1935. Lánský Sbor dobrovolných hasičů v té době přišel s námětem, aby při příležitosti 85. narozenin prezidenta Masaryka po celé republice zazněly v 19 hodin hasičské trubky a vzplanuly Masarykovy vatry. Vatra se pak rozhořívala až do roku 1938, pak krátce po válce, plně byla tradice obnovena v roce 2001.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…