Středočeský kraj bude na využití bývalého vojenského výcvikového prostoru Milovice-Mladá spolupracovat s obcemi

15.08.2022 8:40 | Tisková zpráva

Rada Středočeského kraje dnes na svém jednání schválila znění vícestranného memoranda, které plánuje kraj uzavřít s městy a obcemi, do jejichž správních území spadají nemovitosti v bývalém vojenském výcvikovém prostoru Milovice-Mlad (BVVP), a které jsou současně ve vlastnictví kraje.

Středočeský kraj bude na využití bývalého vojenského výcvikového prostoru Milovice-Mladá spolupracovat s obcemi
Foto: Středočeský kraj
Popisek: Středočeský kraj - logo

Cílem memoranda je přijetí zásad a principů, které budou uplatňovány při využití a rozvoji daného území. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Memorandum se plánuje uzavřít s obcemi, do jejichž správních území daná oblast BVVP spadá. Konkrétně se jedná o obce Milovice, Lysá nad Labem, Benátky nad Jizerou, Jiřice, Lipník, Straky, Všejany a Zbožíčko. „Území bývalé vojenské základny i samotný brownfield prošel zejména po přítomnosti Sovětské armády dlouhým a obtížným obdobím dílčích úprav, které stále pokračují. Aktuálně díky memorandu se společně s obcemi dohodneme na přijetí zásad a principů, které budou uplatňovány při jeho rozvoji,“ vysvětluje náměstek pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování Jiří Snížek.

Jedná se zejména o vytváření podmínek pro efektivní využití a rozvoj daného území, přičemž budou respektovány principy přiměřenosti a udržitelnosti. Současně budou respektovány stávající chráněné přírodní úkazy i nutnost zachování potřebných životních podmínek v oblastech bydlení a ekonomiky. V rámci memoranda se počítá také se zachováním historicky cenných a atraktivních lokalit z hlediska využití pro cestovní ruch a veřejné volnočasové aktivity. „Pro nové využití lokality se po dokončení sanací a regenerace ploch počítá s využitím brownfieldů, které budou sloužit účelům občanské vybavenosti. Na tomto území může vzniknout nejen zázemí pro inovační firmy, ale také například věděckovýzkumné projekty či například technologická centra. Pozůstatky po vojenském využití také jistě mohou být atraktivním turistickým cílem. V neposlední řadě se uvažuje o částečném využití pro potřeby bydlení,“ dodává náměstek Snížek.

V případě schválení zastupitelstvem, dojde k podepsání dokumentu v úterý 20. 9. 2022 od 18:00 na milovické radnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…